Erişilebilirlik

Trump: ‘’Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Kısa Vadeli’’


Başkan Donald Trump'ın Corona Virüsü ile Mücadele Görev Gücü üyeleriyle Beyaz Saray’da düzenlediği günlük basın toplantısının gündeminde petrol piyasalarındaki durum vardı. ABD’de petrol fiyatlarındaki rekor düşüşü kısa vadeli olarak niteleyen Trump, bu durumun ‘’mali sıkışıklıktan’’ kaynaklandığını belirtti.

Trump ayrıca yönetiminin, piyasayı canlandırmak için Suudi Arabistan’dan petrol sevkiyatını durdurmayı değerlendirebileceğini söyledi.

Corona virüsü salgını yüzünden enerjiye talebin azalmasıyla fiyatı gittikçe düşen petrol Pazartesi günü tarihte ilk kez negatif fiyattan işlem görmüştü.

''New York Valisi Cuomo Beyaz Saray’ı ziyaret edecek''

Başkan Trump, Corona virüsü ile mücadele konusunda da testlerin sayısını arttırmak için gerekli kaynaklara sahip olduklarından emin olmak adına eyalet valileriyle birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Bazı eyaletlerin test konusundaki kapasitelerinin farkında olmadığını ve envanterlerini tam olarak gözden geçirmeleri gerektiğini ifade eden Trump, ‘’Her şeyi federal hükümetten bekleyemezsiniz’’ mesajını verdi.

Trump, New York Valisi Andrew Cuomo’nun da Salı günü salgına karşı alınan tedbirleri görüşmek için Beyaz Saray’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

‘’İster inanın ister inanmayın ama Vali Cuomo ile iyi anlaşıyoruz. Yarın öğleden sonra ekibiyle birlikte gelecek’’ diyen Trump, ziyaret talebinin Cuomo’dan geldiğini söyledi.

Trump, Maryland eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Larry Hogan’ın Güney Kore’den 500 bin test aldıkları açıklamasıyla ilgili de, ‘’Güney Kore’ye başvurmasına gerek yoktu. Dürüstçe söylemek gerekirse, (mevcut test kapasiteleri ve federal laboratuvarlar hakkında) biraz bilgi sahibi olması yeterliydi’’ ifadesini kullandı.

Halka ''tedbirleri elden bırakmayın'' çağrısı

Ülkenin bazı kesimlerinde düzenlenen protestolara rağmen, Amerikalılar’ı sosyal mesafe kurallarına uymayı sürdürmeye çağıran Trump, ‘’Bu zamanda Amerikalılar sıkı tedbirleri elden bırakmamalı ve hijyene, sosyal mesafeye ve açıkladığımız diğer koruyucu önlemlere özen göstermeye devam etmeli’’ diye konuştu.

Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Pazartesi günü eyalet valileriyle ‘’çok olumlu’’ bir görüşme yaptığı aktardı ve valilerin her birine, eyaletleri sınırları içerisinde ilave test kapasitesine sahip laboratuvarların adları, adresleri ve telefon numaralarının verildiğini belirtti. Başkan Trump basın toplantısı sırasında, ülke genelindeki 5 bin test uygulama noktasının bulunduğu bir listeyi gazetecilere gösterdi.

‘’Küçük işletmeler yardım paketi konusunda anlaşma çok yakın, Senato Salı günü oylayabilir’’

ABD Başkanı, Corona virüsü salgınından etkilenen küçük işletmelere mali yardım programı konusunda Kongre’deki müzakerelerde anlaşmaya varılacağından umutlu olduğunu, Senato’da Salı günü bu konuda oylama yapılabileceğini de kaydetti.

Trump, ‘’Çok yakında bir anlaşmaya varılacağından umutluyuz. Bu konuda çok ilerleme sağlandı’’ dedi.

Pence: ‘’Hazır durumdaki eyaletlerin ekonomilerini yeniden açmaya başlayabilmesi için yeterli sayıda teste sahibiz’’

Başkan Yardımcısı Mike Pence de, vaka ve hastaneye kaldırılma sayılarında 14 gün boyunca düşüş olması gibi kriterleri sağlayan her eyaletin, ekonomilerini yeniden faaliyete geçirmeye başlayabileceğini belirtti. Pence, ‘’ABD’nin elinde, yeniden açılma konusunda birinci aşamaya geçmeye hazır olan eyaletlerin bunu yapabilmesini sağlayacak yeterli sayıda test var’’ ifadesini kullandı.

Test kapasitesini daha da arttırmaya devam edeceklerinin altını çizen Pence, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) test ve temas takibi konularında yardım sağlamak için her bir eyalete ekip göndereceğini söyledi.

Pence, yeni vaka ve hastaneye kaldırılma sayılarındaki artışın yavaşladığı bilgisini de verdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG