Erişilebilirlik

Trump NATO Genel Sekreterini Ağırladı


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başkan Donald Trump ile Beyaz Saray’da biraraya geldi. İkili daha önce iki kez telefon görüşmesi yapmışlardı.

Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Trump ve Stoltenberg görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Başkan Trump açıklamalarının başında seçim kampanyasının aksine NATO için “Artık NATO’nun modası geçmiş olduğunu düşünmüyorum” dedi. Trump, seçim kampanyası süresince NATO’yu çok sert eleştirmiş hatta başkan seçildikten sonra bu yorumları nedeniyle “Amerika NATO’dan ayrılacak mı?” tartışmalarına yol açmıştı.

Öte yandan Başkan Trump Suriye’de yaşanan ve felaket olarak nitelendirdiği savaş konusunda da NATO ve Amerika’nın birlikte çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Trump Suriye’den teröristlerin çıkarılarak halkın bir an önce evlerine dönmesi gerektiğini söyledi.

Trump Suriye lideri Beşar Esat’ın da kendi halkına barbarca saldırılar düzenlediğini söyleyerek, Esat için ‘kasap’ ifadesini kullandı. Amerika Başkanı ülkesinin Suriye’ye karşı düzenlediği operasyonu da bir kez daha savundu ve “Hiç şüphe yok ki Amerika Suriye’de doğru olanı yaptı” dedi. Trump ayrıca “Rusya’nın bu kimyasal saldırıdan önceden haberi olmadığını düşünmek istiyorum” diye konuştu.

Trump, NATO Genel Sekreteri ile üye ülkelerin savunma bütçesi taahhütlerini yerine getirmeleri konusunda da fikir birliği içerisinde olduklarını söyledi.

Trump NATO’nun Irak’ta da IŞİD’E karşı yürütülen savaşa destek vermesini beklediğini söyledi. Önümüzdeki günlerde Brüksel’de katılacağı NATO zirvesinde de özellikle teröre karşı mücadele konusunu görüşeceklerine dikkati çekti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de konuşmasında Avrupa’da güvenliğin sağlanmasının sadece Avrupa ülkeleri için değil Amerika için de çok önemli olduğunu söyledi. Son derece tehlikeli hale gelen bugünün dünyasında müttefiklere sahip olmanın son derece önemli olduğunu bu noktada NATO ve Amerika’nın iki güçlü müttefik olduklarına dikkat çekti. NATO genel sekreteri, Afganistan’da NATO’nun bugüne dek yapılan en büyük operasyonunu Amerika’nın da desteği ile gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Stoltenberg ayrıca “Tüm NATO müttefikleri IŞİD’e karşı yürütülen operasyonların doğal bir parçasıdır” dedi. Genel Sekreter, NATO’nun küresel teröre karşı mücadele konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği konusunda da hemfikir olduklarını dile getirdi.

NATO genel sekreteri, ayrıca Başkan Trump’a üye ülkelerin savunma harcamalarını söz verilen noktalara çekmesi konusunda yaptığı uyarılar konusunda da teşekkür etti.

Stoltenberg de kimyasal silahların kullanılmasının kabul edilemez olduğunu, bu konuda Başkan Trump ile aynı noktada olduklarını hatırlattı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG