Erişilebilirlik

Trump’ın Vergi Beyannamesi Tartışılıyor


Beyaz Saray, 2005’te 38 milyon dolar vergi veren Donald Trump’ın 150 milyon dolardan fazla geliri olduğunu belirtti ve vergi beyannamesinin medyada yayınlanmasının yasadışı olduğunu belirtti.

MSNBC televizyonunda 2005 yılı vergi beyannamesinin ilk iki sayfasını yayınlayan gazeteci Rachel Maddow, haberin kaynağı olarak Pulitzer ödüllü yazar ve vergi uzmanı David Cay Johnston’ı gösterdi.

Johnston, Maddow’a iki sayfanın kendisine gönderildiğini söyledi. Jonston, sayfaları kimin ya da neden gönderdiğini bilmediğini de söyledi.

Maddow, formların kopyasını yorum için Beyaz Saray’a gönderdiğini de kaydetti. Beyaz Saray program yayınlanmadan önce konuyla ilgili açıklama yayınladı.

Beyaz Saray açıklamasında, “Rating uğruna on yıl önceki vergi beyannamesini yayınlamak için yasayı ihlal ediyorsunuz” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Başkan seçilmeden önce Trump dünyanın en başarılı iş adamlarından biriydi. Vergi beyannamesini çalmak ve yayınlamak yasa dışı. Dürüst olmayan medya kendi gündemini yapmaya devam edebilir, Başkan da kendi gündemine odaklanıyor” denildi.

Trump uzun süre Amerikan kamuoyunun vergi beyannamesiyle ilgilenmediğini belirtmişti. Ancak Trump’ın bütün vergi ödemeleri kilit noktaların açığa çıkması açısından önemli. Bu tür belgelerle hayır işlerine ne kadar harcadığı, her yıl ne kadar kazandığı ve kazancının kaynağı gibi konularla ilgili daha ayrıntılı bilgiler ortaya çıkabilecek.

Vergi konusu seçim sürecinde gündemdeydi. Rakibi Hillary Clinton, Trump’ın kasıtlı olarak vergi bilgilerini sakladığını söylüyordu.

Trump, başkan olduğundan bu yana 1 milyondan fazla Amerikalı vergi beyannamesini görmek için açılan elektronik dilekçeye imza attı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG