Erişilebilirlik

Trump’ın Damadı Irak’ta


Amerika Başkanı Donald Trump’ın damadı ve aynı zamanda danışmanı Jared Kushner, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile birlikte Irak’a gitti.

Trump yönetiminden bir yetkili, Kushner’in alandaki durumu görmek ve Bağdat yönetimine destek için Irak’a gittiğini kaydetti.

Yetkililere göre Kushner’i Genelkurmay Başkanı Dunford davet etti.

Kushner’in ziyaretinin ayrıntıları net değil ancak gündemde Irak’ın IŞİD’le mücadele çabalarının olması bekleniyor.

Ziyaret, Musul’da Amerika liderliğindeki koalisyonun geçen ayki hava saldırısında masum sivillerin öldüğü iddialarıyla ilgili soruşturmanın sürdüğü döneme denk geldi.

Genelkurmay Başkanı sözcüsü Yüzbaşı Greg Hicks, Dunford’un Kushner ve Trump’ın terörle mücadele ve iç güvenlik danışmanı Thomas Bossert’ı Iraklı liderler, üst düzey Amerikalı danışmanlar ve alandaki Amerikan güçlerini ziyaret etmek için davet ettiğini söyledi. Hicks, Kushner’in Irak yönetimine ve Amerikalı personele başkanın desteğini teyit etmek için Bağdat’ta olduğunu belirtti.

Kushner’in son dönemdeki görevi bürokrasiyi modernize etmek. Ortadoğu, Kanada ve Meksika ile ilişkilerde de gölge diplomat rolünde.

Daha önce diplomatik ve yönetim tecrübesi olmamasına rağmen Trump İsrail ve Filistinliler arasında bir barış anlaşması sağlanması için Kushner’i görevlendirdi.

Trump, başkanlık yemin töreninden önce Kushner’e “Sen Ortadoğu’ya barış getiremezsen kimse getiremez,” demişti.

Kushner, Trump’ın seçim kampanyası yetkililerinin Ruslarla teması hakkındaki soruşturma çerçevesinde gönüllü olarak Senato İstihbarat Komisyonu’na ifade verecek.

Kushner, Trump’ın büyük kızı Ivanka Trump ile evli. Kushner’in Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in bu hafta Florida’da yapacağı görüşmeye de katılması bekleniyor.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, iki hafta önceki Washington ziyaretinde Trump’ın Irak’ın IŞİD ile mücadelesinde ülkesine yardımı hızlandıracağını kaydetmişti.

El-Abadi, Trump ve Kushner ile görüşmüş ve Amerika’nın daha agresif bir politika izleyeceği izlenimini edindiğini kaydetmişti.

Savunma Bakanı Jim Mattis son dönemde Trump’a IŞİD’i ve diğer aşırı grupları yenme stratejisinin ana hatlarını sundu ancak yetkililer yaklaşımın Obama yönetiminden, en azından Irak ve Suriye’de çok farklı olmadığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG