Erişilebilirlik

Trump Dünya Sağlık Örgütü’nü Hedef Almayı Sürdürüyor


Başkan Donald Trump, Corona virüsü salgını sırasında ''Çin odaklı'' bir çizgi izlemekle eleştirdiği Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) hedef almayı sürdürüyor. Trump, Corona Virüsü Görev Gücü üyeleriyle Beyaz Saray’da düzenlediği günlük basın brifinginde, ABD’nin DSÖ’ye mali katkısını kesebileceği tehdidini yineledi.

DSÖ’yü Corona salgınını hafife almakla eleştiren Trump, ABD’nin BM’ye bağlı bu teşkilata her yıl yüz milyonlarca dolar katkı yaptığını, Çin’in katkısının ise ABD’ye göre hep çok küçük kaldığını vurguladı. Trump, ''Önceliklerini doğru şekilde belirlemeliler. Öncelikleri de herkesin, her ülkenin adil, düzgün muamele görmesi yönünde olmalı. Böyle görünmüyor,'' dedi.

Trump Salı günkü basın brifinginde önce ABD'nin DSÖ'ye mali katkısını askıya alacağını açıklamış, dakikalar sonraysa bir soru üzerine açıklamasını değiştirerek, ''Meseleyi inceleyeceğiz,'' demişti.

Başkan Trump, Çarşamba günkü brifingde de ABD'nin DSÖ'ye mali katkısını devam ettirip ettirmeyeceği konusunu yeniden açarak, bundan sonraki süreçte nasıl bir adım atacakları konusu üzerinde çalışacaklarını belirtti. Trump, ''Bir çalışma, inceleme yürüteceğiz ve yapacaklarımız konusunda bir karara varacağız,'' diye konuştu.

DSÖ’nün Corona salgınına karşı stratejide birçok bakımdan yanıldığını, doğru analizleri yapamadığını ve tehdidi hafife aldığını savunan Trump, DSÖ’nün ''sınırlarınızı kapatmayın, her şey yoluna girecek'' şeklindeki açıklamalarına rağmen ABD olarak sınırlarını kapattıklarını hatırlattı. ABD’nin geçen yıl örgüte 500 milyon dolara yakın katkı yaptığını, Çin’in katkısının ise 42 milyon dolar olduğunu belirten Trump, buna rağmen DSÖ’nün Çin’den yana bir tutum sergilediğini savundu ve ''Bu haksızlık,'' dedi.

''Ekonomiyi yeniden açmak için ölümlerin düşüşe geçmesi gerekiyor''

ABD ekonomisini ''hızlı bir ivmeyle'' yeniden harekete geçirmeyi çok arzuladığını ifade eden Trump, ancak bunun olabilmesi için Corona virüsünün yol açtığı can kayıplarının azalmaya başlaması gerektiğini belirtti. Trump, ekonominin ne zaman yeniden açılacağı konusunda tarih vermek istemediğini ama bunun yakın bir tarihte olacağını düşündüğünü söyledi.

Ekonominin kademeli olarak yeniden faaliyete açılabileceği ihtimalini dile getiren Trump, bu sürece ilişkin kararlarda uzmanların görüşlerini temel alacağını söyledi.

Vaka sayılarının durağan bir çizgiye girmeye başladığını ve can kaybı sayısının tahminlerden çok daha düşük olacağını beklediklerini kaydeden Trump, ''Önümüzde bazı berbat günler de bizi bekliyor ama sonrasında harika günler gelecek. Bu dönemi atlatacağız. Yakında krizin tepe noktasına erişeceğiz. Doğru yönde ilerliyoruz. Ülkemizi daha önce olduğu noktaya geri döndürmeye çok daha yakınız,'' dedi.

Trump, salgını kontrol altına alabilmek için sosyal mesafe kurallarına uymanın öneminin altını çizerek, ''Görünmez düşmanı yok edebilmek için her bir Amerikalı’nın sosyal mesafe kurallarına sıkı sıkıya uyması büyük önem taşıyor,'' diye konuştu.

''Mayıs’ta 300 milyon yeni maske teslim alacağız''

Başkan Trump, Mayıs ayında 300 milyon civarında yeni maske alacaklarını da açıkladı. Trump, ABD’de vakalar süratle yükselirken bazı ülkelerde düşük sayıda vakanın görünmesini, ABD’nin diğer ülkelerden ''çok daha fazla test yapmasına'' bağladı.

Basın brifinginde, Corona salgınıyla birlikte yükselen petrol fiyatları ve Rusya ile Suudi Arabistan arasında petrol üretimi konusunda yaşanan ihtilaf da gündeme geldi.

Amerikan petrol şirketlerinin üretimi zaten kıstığını ifade eden Trump, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki ihtilafta da son bir hafta içerisinde ciddi ilerlemeler sağlandığını söyledi. Trump, ''Bence bu konuya bir çözüm bulacaklar. Son bir haftada önemli ilerleme sağlandı, bakalım yarınki (Perşembe) OPEC toplantısından neler çıkacak. OPEC ve Rusya’nın petrol üretimini kesmemesi halinde elimizde çok sayıda seçenek var,'' dedi.

''Boris Johnson’ın durumu daha iyiye gidiyor''

Trump, hafta başında yoğun bakıma alınan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın durumunun daha iyiye gidiyor göründüğünü de belirtti.

Başkan Trump, ''İngiltere’den temsilcilerle görüştüm ve sanıyorum harika başbakanları bugün çok daha iyi durumda, ya da en azından daha iyi. Ama elbette zor bir krizde, çetin bir süreçten geçiyor, ama daha iyi durumda görünüyor ve bu iyi bir gelişme,'' diye konuştu.

Trump, bir soru üzerine, Avrupa ülkelerinden İran’a tıbbi malzemelerin gönderilmesinde bir sakınca görmediğini söyledi.

Başkan Trump bir başka soru üzerine, Corona virüsünün ciddiyetini Çin’den uçak seferlerini durdurmadan kısa süre önce öğrendiğini de kaydetti.

Sanders’ın kampanyasını askıya almasına ''tuhaf anlaşma'' yorumu

Basın toplantısında bir gazeteci Trump’a, Demokrat Parti Başkan aday adayı Bernie Sanders’ın kampanyasını askıya almasını sordu. Trump, Sanders’ın delege toplamaya devam edeceğini açıklamasına işaret ederek, ''Şimdi çekiliyor mu çekilmiyor mu? Orada tuhaf bir anlaşma dönüyor,'' dedi. Trump, eski Başkan Barack Obama’nın yarışta şu anda tek aday adayı kalan Joe Biden’a uzun zamandır neden desteğini açıklamadığını sorguladı. ''Başkan Obama’nın Uykucu Joe’ya desteğini açıklamamış olması beni çok şaşırtıyor. Sizin bilmediğiniz bir şeyi biliyor,'' diye konuştu.

Trump, Bernie Sanders’la ticaret konusunda aynı görüşte olduklarını, geçen seçimde Sanders’ın çok sayıda destekçisinden oy topladığını savundu.

Pompeo: ''Şimdi Çin'i cezalandırma zamanı değil''

Basın toplantısının ilk kısmında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kürsüye geldi. Pompeo, ABD’nin şimdiye kadar yurt dışındaki 50 bin vatandaşını ülkeye geri getirdiğini, hala binlerce Amerikalı’yı daha geri getirme sürecinin devam ettiğini açıkladı.

Pompeo, her ülkenin Corona virüsüyle ilgili elindeki verileri tüm dünyayla paylaşma yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Çin’in virüsün ilk patlak verdiği ülke olarak bu konuda özel bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Pompeo, Pekin’in virüsün boyutunu rapor etmede yavaş kaldığı yönünde Amerikalı yetkililerce dile getirilen eleştiriler konusunda da, bundan dolayı Çin’e karşı olası adımları konuşmak için henüz çok erken olduğunu söyledi. Pompeo, ''Şu anda misilleme zamanı değil. Şeffaflık ve açıklık zamanı'' ifadesini kullandı.

Pompeo, Başkan Trump’ın sert biçimde eleştirdiği Dünya Sağlık Örgütü’nde de şu anda yönetim değişikliği için doğru bir zaman olmadığını belirtti ve DSÖ’ye ABD’nin mali katkısı konusunu yeniden değerlendirdiklerini belirtti. Pompeo, DSÖ'nün özellikle Corona virüsüyle mücadele ''yapmaya niyetlendiği hususları başaramadığını'' söyledi.

Pompeo, ABD’nin dünya genelindeki elçiliklerinde bugüne kadar üç yerel çalışanın Corona virüsünden hayatını kaybettiği bilgisini de verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG