Erişilebilirlik

Trump da “Büyük Felaket” Dedi


Başkan Donald Trump, 1915 olaylarını anma yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullandı.

Trump böylece ilk 24 Nisan açıklamasında bir önceki Başkan Barack Obama'yla daha önceki başkanların çizgisini benimsemiş oldu. Obama da başkanlığı boyunca yaptığı 24 Nisan açıklamalarında 1915 olaylarını “büyük felaket” olarak nitelemişti.

Trump yazılı açıklamasında, “Bugün, 20’inci yüzyılın en kötü toplu katliamlarından biri, Meds Yeghern sırasında acı çekenleri anıyor ve onurlandırıyoruz” ifadesini kullandı.

Başkan Trump şöyle devam etti:

“1915’den başlayarak, 1,5 milyon Ermeni, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında sınır dışı edildi, katliama uğradı ya da ölümlerine yürüdü. Amerika ve dünya genelindeki Ermeni toplumunun masum hayatların kaybı ve çok sayıda kişinin uğradığı acılardan duyduğu yası paylaşıyorum.

İnsanlık tarihinin bu karanlık dönemi üzerinde düşünürken, aynı zamanda Ermeni halkının direncini de takdir ediyoruz. Birçoğu Amerika’da yeni hayatlar inşa ederken ve ülkemize kalıcı katkılarda bulunurken, diğer yandan da atalarının eski çağın en büyük medeniyetlerinden birini oluşturduğu tarihi ana vatanın hatıralarını yaşattı.”

Trump açıklamasında, “Katliamları bir daha meydana gelmelerini engellemek için hatırlamalıyız. Türkler ve Ermeniler'in acılı tarihlerini tanımaları ve onunla hesaplaşmaları yolundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, daha adil ve hoşgörülü bir gelecek için bir temelin inşa edilmesi açısından kritik bir adım” diye yazdı.

Trump da “Büyük Felaket” Dedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Ankara: 'Trump'ın açıklaması bilgi kirliliğinden etkilendi'

Bu arada geçmişte eski Başkan Barack Obama'nın 24 Nisan açıklamaları nedeniyle "üzüntü" duyulurken ve yetkililerce kınama ifadeleri kullanırken; Türk Dışişleri'nin Trump yönetimine yönelik yanıtında diplomatik ifadelerle yetinmesi dikkat çekti.

Dışişleri açıklamasında şöyle deniyor:

"ABD Başkanı Trump’ın “1915 Olayları” hakkında 24 Nisan 2017 günü yaptığı yazılı açıklamadaki yanlış bilgi ve tanımlamaların, bazı radikal Ermeni çevrelerin yıllar içinde bu ülkede propaganda metotlarıyla oluşturdukları bilgi kirliliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Yeni ABD Yönetimi’nden şiddet eğilimleri ve nefret söylemleri ile tanınan bu çevrelerin tek taraflı tarih anlatılarına itibar etmemesini ve tüm tarafların acılarını dikkate alan bir yaklaşım benimsemesini bekliyoruz.

Birinci Dünya Savaşı döneminde hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerinin bu yıl da, 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen törenle, hak ettikleri saygıya uygun biçimde anıldıklarını ABD Yönetimi’ne hatırlatıyoruz.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sözkonusu törene ilettiği mesaj Türkiye’nin konuya ilişkin yaklaşımını yansıtmaktadır."

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG