Erişilebilirlik

Toronto'da Küreselleşme Karşıtı Protestolar Şiddet Olaylarına Dönüştü


Kanada'nın Toronto kentinde yapılan G-8 ve G-20 zirvelerini protesto edenler polis araçlarına ve dükkanlara saldırdı. En az 400 kişi gözaltına alındı

G-8 ve G-20 zirve toplantılarının yapıldığı Kanada’nın Toronto kentinde protesto gösterilerinin şiddet olaylarına dönüşmesi üzerine polis 400‘den fazla göstericiyi tutukladı.

Dün (Cumartesi) barışçı bir şekilde başlayan küreselleşme karşıtı protestolar geç saatlerde kentin merkezinde şiddet olaylarına dönüştü. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi kuruluşların kapatılmasını isteyen göstericiler polis araçlarını ateşe verdi, dükkanlara ve en az bir polis karakoluna saldırdı. Kalkan ve cop taşıyan polisler, G-20 zirvesinin yapıldığı yeri çevreleyen tel örgüleri yıkmaya çalışan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullandı. Göstericilerin polise taş ve şişeler attığı görüldü.

Toronto polisi gözaltına alınan en az 412 kişinin zirve sırasında çıkabilecek olaylar için kurulmuş olan geçici tutukevinde tutulduklarını bildirdi.

Şiddet olaylarına yolaçan göstericilerinin çoğunun Kanada vatandaşları olduğu ve bu yöndeki hazırlıklarının yetkililer tarafından önceden bilindiği belirtildi. Kanada polisi zirveler sırasında güvenliği sağlamak için 19,000 ek polis memurunu görevlendirdi. Alınan önlemlerin 900 milyon Dolara malolduğu bildiriliyor.

Toronto Polis Müdürü Bill Blair, “Toronto’da protesto gösterilerinin bu kadar ağır suç eylemlerine ve tahribata yolaçtığına ilk kez tanık oluyoruz” dedi.

1999 yılında Amerika’nın Seattle kentinde yapılan Dünya Ticaret Örgütü zirvesi sırasında küreselleşme karşıtı grupların protesto gösterileri 3 milyon Dolarlık zarara yolaçmış ve 600 kişi tutuklanmıştı. Londra’da Nisan 2009‘daki G-20 zirvesinde polisle çatışan göstericilerden biri ölmüştü. ABD’nin Pittsburgh kentinde geçen yıl Eylül ayında yapılan G-20 zirvesi de şiddetli protesto gösterilerine sahne olmuş ve göz yaşartıcı gaz ve lastik mermi kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG