Erişilebilirlik

Amerika Askerlerini Afganistan'dan Çekmeyebilir


Amerika ve Taleban bir kez daha Doha'da biraraya geliyorlar.
Amerika ve Taleban bir kez daha Doha'da biraraya geliyorlar.

Başkan Donald Trump, Afganistan’da Taleban’la görüşmelerin olumlu gittiğini ancak Amerikan askerlerinin bölgeden çekilmeyebileceğini söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’i Beyaz Saray’da Oval Ofis’teki kabulü sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Plan benim açımdan kabul edilebilir olacak mı bilmiyorum, belki onlar açısından da olmayacaktır” dedi.

Trump, bu açıklamayı yaparken Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad da Taleban’la yeniden masaya oturmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya yola çıktı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Halilzad’ın Doha’daki görüşmelerden sonra Kabil’e giderek burada Afgan hükümeti yetkilileriyle de görüşeceği belirtildi.

Trump, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından başlayan ve 18 yıldır devam eden Afganistan’daki savaş için “Bunun çok uzun bir süre olduğunu söylemek zorundasınız” dedi.

Taleban, görüşmelerde, Amerika'nın ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkmasını net bir biçimde talep ediyor. Örgüt, bu talebin yerine getirilmemesi halinde bir anlaşmanın mümkün olamayacağını dile getiriyor.

Taleban, yabancı askerlerin ülkeden tamamen çekilmesi karşılığında IŞİD ve El Kaide gibi terör örgütlerinin Afganistan topraklarını kendilerine sığınak olarak kullanmalarına izin vermeyeceğini ve güvenliği sağlayacağını taahhüt ediyor.

Son dönemde iki taraftan da yapılan açıklamalarda anlaşmaya yakın olunduğu mesajları veriliyor.

Trump, gelinen noktada, çok büyük kayıplar verdiği için Taleban’ın Amerika’yla savaşı bitirmesi gerektiğini yorumu yaptı.

Başkan Trump, “Taleban’a güvenilir mi?” şeklindeki bir soruya, “Kimseye güvenemezsiniz” dedi ve Afganistan’ı terörizmin Harvard’ı olarak tanımladı.

Trump, Amerika'nın Afganistan’daki istihbarat faaliyetlerinin her durumda devam edeceğini de belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG