Erişilebilirlik

Taleban Kabil’de


Taleban'ın Kabil'i kuşattığı haberlerinin ardından örgüt sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taleban savaşçılarının güvenliği sağlamak için Kabil’e girdiğini belirtti.

Sözcü, örgütün ilerlemesinin normal şekilde devam ettiğini kaydetti.

Örgüt üyelerinin kentte kontrol noktaları oluşturduğu belirtiliyor.

Taleban en kısa sürede iktidar devrinin gerçekleşmesini istediğini bildirdi.

Taleban’ın siyasi ofisinden yapılan açıklamada Afganistan’da savaşın bittiği kaydedildi.

Al-Jazeera’ya yapılan açıklamada, yönetimin kuralları ve rejimin şeklinin yakında netleşeceği kaydedildi.

Afganistan İçişleri Bakanı Abdul Sattar Mirzakawal ise erken saatlerde kente saldırı olmayacağını ve huzurlu bir geçiş gerçekleşeceğini, iktidarın geçici bir yönetime devredileceğini söylemişti.

Afganistan Savunma Bakanı da güvenlik güçlerinin Kabil’i savunmaya devam edeceğini söylemişti.

İki Taleban yetkilisi ise Reuters’a yaptıkları açıklamada bir geçiş hükümeti olmayacağını, örgütün iktidarın devrini beklediğini söylemişti. Örgüt hükümetin koşulsuz teslim olmasını istiyor.

Taleban, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdiğini açıkladı ve daha sonra bazı örgüt militanlarının saray içindeki görüntüleri kameralara yansıdı.

Örgüt, güvenlikle ilgili toplantılar yapıldığını belirtiyor.

Taleban Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Haber ajanslarında hükümet tarafıyla Taleban arasında müzakerelerin devam ettiği bildiriliyordu. Hükümet adına Taleban’la görüşmeleri eski Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Afgan Ulusal Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın yürüttüğü kaydedilmişti.

Bu arada Devlet Başkanı Eşref Gani ülkeyi terketti. Bir Afgan yetkili önce Devlet Başkanı Eşref Gani’nin Amerika’nın Taleban’la yürütülen barış görüşmelerinin temsilcisi Zalmay Halilzad ve NATO’dan üst düzey isimlerle temasta olduğunu belirtti. Daha sonra ise İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Gani'nin ülkeyi terkettiğini ve Tacikistan'a gittiğini kaydetti.

Eşref Gani sosyal medyadan yayınladığı mesajda, kan dökülmesini engellemek için ülkeyi terkettiğini belirtti.

Taleban’dan Pazar gününün erken saatlerinde de açıklama gelmişti.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taleban savaşçılarının tatmin edici huzurlu bir geçiş sağlanıncaya kadar Kabil'in bütün girişlerinde bekleyeceğini söylemiş ama ardından güvenliğin sağlanması için örgüt üyelerinin kentte olduğunu kaydetmişti.

Sözcü, infaz, taşlama ve uzuv kesme gibi cezalar konusunda mahkemelerin karar vereceğini bildirmiş, medyanın herkesi eleştirmesine izin verileceğini ancak karakter infazının buna dahil olmadığını vurgulamıştı.

Kadınların evlerini tek başlarına terketmelerine izin verileceğini kaydeden sözcü, kadınların eğitim ve çalışmasına olanak sağlanacağını, türban giyeceklerini belirtmişti.

Örgüt sözcüsü kadın haklarına saygı göstereceklerini kaydetmişti.

Kabil’de Uzun Kuyruklar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Sözcü, bütün Afganlar’ın dahil olduğu bir hükümet istediklerini de vurgulamıştı.

Amerikan istihbaratı başkent Kabil’in 3 ay içinde düşebileceği tahmininde bulunmuştu ancak örgüt çok kısa süre içinde önemli kentleri tek tek ele geçirdi. Birçok yerde kentler çatışmadan düştü.

Taleban, Afganistan’da iktidardan düştükten 20 yıl sonra yeniden iktidarda görünüyor.

Erdoğan: “Afganistan’da istikrarın sağlanması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz”

Erdoğan'dan Afganistan Açıklaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’daki son gelişmeler üzerine Türkiye’nin yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi ile İstanbul’da katıldığı bir törende konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan’da istikrarın sağlanması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini vurguladı.

Haziran ayında Türkiye, İran ve Afganistan dışişleri bakanları Afganistan’dan göç konusunda bir araya gelmiş anca önemli bir ierleme sağlanamamıştı.

BM verilerin göre bu yıl 400 bin Afgan ülkesini terketti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG