Erişilebilirlik

Taleban Afganistan’da İlerliyor


Taleban, Afganistan’ın kuzeyinde önemli bir bölgeyi ele geçirerek eyaletin başkentine biraz daha yaklaştı. Militanlar, Bağlan vilayetindeki Dahna Ghori bölgesini ele geçirdi.

Taleban militanlarının önemli miktarda silah ve mühimmatı da ele geçirdiği bildiriliyor.

Dahna Gohri günlerdir kuşatma altındaydı. Yerel kaynaklar merkezden destek gelmediğini belirtiyor.

Bölgeden önemli enerji hatları Bağlan’dan geçiyor. Geçen yıl Taleban’ın bölgede ilerlemesi üzerine Kabil’de enerji dağıtımında sorunlar yaşanmıştı.

Taleban sözcüsü militanların bazı güvenlik güçlerini öldürdüğünü ve günlerdir devam eden çatışmalarda 33 askerin de esir alındığını söyledi.

Afgan yetkililer ülkenin doğusunda Want Waygal sınır bölgesinde de çatışmaların yaşandığını söyledi.

Taleban, Pakistan ile sınırı olan Nuristan vilayetindeki bölgeyi ele geçirdiğini iddia ediyor.

Ülkedeki en büyük vilayet Helmand’da da şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Amerikalı askeri danışmanlar da Afgan güçlere yardım ediyor.

Afgan yetkililer, özel eğitimli gece saldırıları düzenleyen militanların Taleban’ın Helmand’da ilerlemesinde etkili olduğunu belirtiyor.

Bu arada geçen yıl örgütten ayrılan önde gelen Taleban üyeleri de örgüte geri döndü. Molla Resul’un liderliğini yaptığı ayrılıkçı grup Taleban’la şiddetli çatışmalara girmişti.

Resul’un dönüşü, Kabil’in örgütü bölme stratejisine darbe olarak nitelendiriliyor.

Abdullah Abdullah'tan sert çıkış

Afganistan’da siyaset de sorunlu. Afganistan Baş Yöneticisi Abdullah Abdullah açıkça Devlet Başkanı Eşref Gani’yi eleştirdi ve Amerika öncülüğünde varılan ve birlik hükümetini içeren anlaşmanın gereklerini yerine getirmediğini kaydetti.

Abdullah daha da ileri gitti ve Gani’nin bu görev için yeterli olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise Abdullah’ın açıklamalarının hükümetin ruhuna ve ilkelerine uymadığı belirtildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG