Erişilebilirlik

Şii Din Adamının İdamı İran'ı Kızdırdı


A Shi'ite protester carries a poster of Sheikh Nimr al-Nimr during a demonstration outside the Saudi embassy in Sanaa, Oct. 18, 2014.
A Shi'ite protester carries a poster of Sheikh Nimr al-Nimr during a demonstration outside the Saudi embassy in Sanaa, Oct. 18, 2014.

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr El-Nimr'i idam etmesi nedeniyle 'ilahi intikamla' yüz yüze geleceğini söyledi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, aralarında Şii bir din adamının da bulunduğu, terör suçlarından hükümlü 47 kişinin idam edildiğini açıklamıştı.

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, bir Çad ve bir Mısır vatandaşı dışında idam edilen bütün hükümlüler Suudi Arabistanlı. Hükümlülerin infazları, ülkenin 12 değişik şehrinde gerçekleşti.

Olay dün Suudi Arabistan ve Bahreyn başta olmak üzere Orta Doğu'daki farklı ülkelerde Şii toplumunun protestolarına neden oldu.

Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenlendi. Polis, büyükelçilik binasına molotof kokteylleri atan ve binada yangına neden olan göstericileri binanın önünden uzaklaştırdı.

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, önde gelen Şii din adamı Şeyh Nem'in de idam edilenler arasında olduğunu söyledi. El Nemr, 2011’de Arap Baharı sırasında başlayan Şii protestolarının merkezinde yer alıyordu. Din adamının idam edilmesinin, ülkedeki Şii azınlık arasında yeniden ayaklanmalara yol açabileceği düşünülüyor. ​

Eşitlik taleplerinin durmayacağını belirten Şii din adamı El Nemr’in erkek kardeşi Twitter’da şunları yazdı: “Eğer kardeşimi öldürmenin, eşit hak taleplerimizi durduracağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Biz ülkemizde reform ve değişiklik isteğimizi barışçıl bir şekilde talep etmeye devam edeceğiz.”

Lübnanlı önde gelen bir başka Şii din adamı Şeyh Abdülemir Kabalan da, El Nemr’in idamının geri tepeceğini söyledi. Lübnan’daki 1,2 milyon Şii’nin bağlı olduğu Yüksek Şii İslami Konseyi başyardımcısı olan Kabalan, bu yapılanın bir insanlık suçu olduğunu ve gelecek günlerde olumsuz yansımaları olacağını belirtti.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ahmet Hatemi de, Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, El Nemr’in idamının, Suudi Arabistan’ı yöneten ailenin ‘sabıkalı’ doğasını yansıttığını açıkladı.

Hatemi şunları söyledi: “Şeyh Nemr’in idam edilmesi, bu güvenilmez ailenin sabıkalı hareketlerinin bir parçası. İslam dünyası bu olanlara tepki göstermeli ve bu kötü rejimi olabildiğince kınamalı.”

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cabir Ensari, Suudi Arabistan’ın El Nimr’in idamının bedelini ödeyeceğini belirtti.

İnsan hakları örgütleri de, Suudi Arabistan’ın infazları halka açık şekilde gerçekleştirdiğini ve başı kesilen cesetlerin insanların görmesi için de bir müddet yerden kaldırılmadığını söylüyor.

Suudi içişleri sözcüsü, infazların halka açık olarak değil, hapisanelerde gerçekleştiğini savundu.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Suudi Arabistan, en fazla idam gerçekleştiren ülkelerden biri. Suudi Arabistan bu konuda Çin ve İran’ı takip ediyor.

Saudi Arabistan sadece geçen yıl en az 157 kişiyi idam etti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG