Erişilebilirlik

Suudi Arabistan: ‘Katar’a Yönelik Abluka Yok’


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cübeyr
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cübeyr

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Katar’a yönelik abluka olmadığını ve ihtiyaç durulması halinde ülkesinin gıda ve tıbbi yardımda bulunacağını söyledi.

Dışişleri BakanıAdil El Cübeyr, Katar’ın liman ve havaalanlarının açık olduğunu söyledi. Cübeyr, Suudi Arabistan’ın sadece Katar’ın hava sahasını kullanmasına izin vermediğini belirtti ve bunun ülkesinin egemenlik hakkı olduğunu kaydetti.

Cübeyr, Katar’ın istediği zaman ithalat-ihracat yapabileceğini kaydetti, Suudi Arabistan’ın ailelere gidiş-geliş izni verdiğini vurguladı.

Suudi Arabistan, Katar’ın tek kara sınırını kapatmış ve diğer bazı ülkelerle birlikte deniz trafiğini de kesmişti.

Bu arada Irak’tan da konuyla ilgili açıklama var. Başbakan Hayder el Ebadi, Bağdat’ın Katar’a uygulanan ablukaya karşı olduğunu söyledi.

Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Salman, Katar Dışişleri Bakanı’nın Moskova ziyaretinden birkaç gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü.

Suudi Arabistan devlet ajansı görüşmeyle ilgili ayrıntıya girmezken, Rus devlet ajansı Tass, iki liderin Katar krizini görüştüğünü söyledi.

Haftasonu, Katar Dışişleri BakanıŞeyh Muhammed Bin Abdulrahman El Thani, Katar Emiri’nin Putin ile telefon görüşmesinin ardından Moskova’ya gitmişti.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de krize çözüm bulunması yönündeki umudunu dile getirdi.

Şerif’in Suudi Arabistan dönüşünden sonra başbakanlıktan yapılan açıklamada, Başbakan’ın krizin kısa süre sonra çözümleneceğini umduğu belirtildi.

Açıklamada, Şerif’in ziyaretinde Pakistan’ın Suudi Arabistan’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına güçlü taahhüdünü yenilediği, Kral Salman’ın da teröre karşı mücadelenin bütün Müslüman ülkelerin çıkarlarına olduğunu belirttiği kaydedildi.

Pakistan’ın Suudi Arabista’la yakın, Katar’la da ticari anlaşmaları bulunuyor.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri Katar’ı teröre destek vermekle suçlamış ve diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Katar suçlamaları reddediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG