Erişilebilirlik

Suriyeli Çocuklar İçin Eğitim Büyük Sorun


Suriyeli Çocuklar İçin Eğitim Büyük Sorun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Suriye’de iki yıldır süren iç savaş 2 milyon kişiyi evsiz bıraktı. Bu sayının yarısını okul yaşı çocuklar oluşturuyor. Bazı kamplarda sığınmacı çocuklar için okullar açılıyor.

Bab El Selam kampında bir okul günü. Bazı dersler Türkiye sınırına yakın kampın kenarındaki 4 çadırdan birinde yapılıyor.

1000 kadar çocuk her gün 3 saat ders görüyor. Yer sıkıntısı yüzünden öğrenciler sabahçı ve öğlenci olarak ikiye ayrılıyor.

20 yaşındaki Hasan Halep’ten 6 hafta önce kaçmış. Arapça öğretmeni olan Hasan burada birkaç derse giriyor. Bunlardan biri de 4’üncü sınıf dersi: “Kitaplarımız var ama dersleri hazırlamak için malzemeye ihtiyaç var. Bir müfredat oluşturmaya çalışıyoruz.”

Hasan katılımın zorunlu olmadığını söylüyor. Kamptaki çocukların bazıları kampta çalışarak ailelerine yardım ediyor. Ancak çoğu okula gitmek istiyor: “Çadırlar gelmeden önce çocukların bir kısmı camide ders çalışıyordu. Okulu ve öğrenmeyi seviyorlar.”

Hasan okula gitmenin çocukların hayatını düzene soktuğuna dikkati çekiyor ve genç zihinlerini çalıştırmanın önemli olduğunu söylüyor. Bu, aynı zamanda onların sıkılmamasını ve savaşın sarsıntılarını unutmalarını da yardımcı oluyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG