Erişilebilirlik

Sürücülerde Cep Telefonuna 'Hayır'


Sürücülerin Cep Telefonu Kullanımını Engelleyen Uygulama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

New Jersey’deki Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden öğrenciler araç sürücülerinin dikkatinin dağılmasını engellemek amacıyla sürücülerin cep telefonundan uzak durmasını sağlayan bir uygulama geliştirdi

Amerika’da cep telefonu kullanımının yol açtığı trafik kazalarında son üç yılda 180 kişi yaşamını yitirdi. New Jersey’deki Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden öğrenciler ise araç sürücülerinin dikkatinin dağılmasını engellemek amacıyla sürücülerin cep telefonundan uzak durmasını sağlayan bir uygulama geliştirdi.

Ulusal Emniyet Konseyi’ne göre Amerika’da meydana gelen trafik kazalarının dörtte biri cep telefonlarından kaynaklanıyor. Birçok sürücü, çalan telefonlarına cevap vermekten kendilerini alıkoyamıyor.

Stevens Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup mühendislik öğrencisi sürücülerin seyir halindeyken cep telefonlarını kullanmalarını engelleyen bir uygulama geliştirdi. Uygulama, araçtaki diğer yolcuların telefon kullanımını etkilemiyor.

Proje sorumlusu Profesör Yingying Chen, uygulamanın araçta herhangi bir ek cihaz gerektirmediğini söylüyor: “Telefon çaldığında ya da sürücü mesaj atmak istediğinde telefondan bir sinyal gelecek. Sinyal sesi, aracın ses sistemi tarafından algılanacak ve araçtaki hoparlörlerden çalınacak.”

Sinyal sesi, insan kulağının algılayacağı frekanstan daha yüksek olmasına rağmen telefonun mikrofonu tarafından algılanıp kaydediliyor. Telefon, aracın hoparlörlerine olan uzaklığı hesaplayıp araç içindeki konumunu belirliyor.

Eğer telefon sürücünün tarafındaysa gelen aramayı telesekretere yönlendirerek ya da gelen mesajı bekleterek sürücünün telefonu kullanmasını engelliyor. Sistem, araç içinde yüksek sesle müzik çalsa da çalışmaya devam ediyor.

Uygulamanın ilk sürümü, aracın ses sisteminin açık olmasını gerektiriyor. Ancak ikinci sürümde buna gerek kalmayacak.

Chen, “Akıllı telefonlarda yön hesaplaması ve ayarlamasında kullanılan sensörler var. Bu sensörleri kullanarak telefonun sürücünün ya da yolcuların tarafında olduğunu anlıyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Chen, Stevens Teknoloji Enstitüsü ve Rutgers Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen projenin başarıyla denendiğini söylüyor. İki büyük telefon şirketi, yeni uygulamayla şimdiden ilgilendirdiği duyurdu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG