Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler Bölünüyor


Suudi Arabistan’da sürgünde bulunan Suriyeli işadamı Nofal Dawalibi, ‘Suriyeli muhaliflerin ihtiyaçlarına yanıt vermek için Paris’te ‘Sürgünde Suriye Geçiş Hükümeti’ni kurdu

Paris’te bir otelde yeni hükümetin kuruluşunu açıklayan Dawalibi, “Suriye’de durum her geçen gün daha vahim hale geliyor. Kaos artıyor,” diyerek, mevcut yapının yerine, muhaliflerin hareketini organize etmek üzere, yürütme gücü olan bir hükümet kurduklarını açıkladı.

Burhan Galyun’un başkanlığını yürüttüğü CNS Suriye Geçiş Hükümeti ve Suriye Özgür Ordusu ile nasıl bir statüde çalışacaklarına netlik getirmeyen Dawalibi, her iki kanattan da kendi hükümetlerine çok sayıda destek geldiğini, bazılarının ise baskılar nedeniyle desteklerini açıklamadıklarını söylemekle yetindi.

Askeri müdahale talebi

Suriyeli işadamı, “Maalesef bir yasama organı olmayı seçen CNS, (bizse bir yürütme organı olarak kuruluyoruz) Suriye halkının ve devrimini temsil ettiğini tam olarak gösteremedi,” dedi.

Dawalibi, hükümetin hedeflerini, “Muhalif savaşçıları silahlandırmak, doğrudan uluslararası bir askeri müdahale yapılması yönünde çalışmada bulunmak, Suriye’yi yeniden güvenlik ve istikrara kavuşturmak” şeklinde açıkladı. Hükümetin 35 üyesi olacak ve üyeleri güvenlik nedeniyle bir kaç gün sonra açıklanacak.

Dawalibi kim ?

Dawalibi, Baas yönetimi Suriye’de idareyi ele geçirmeden önce, son Başbakan olan Maaruf Dawalibi’nin oğlu. Annesi Fransız olan Dawalibi, aynı zamanda Fransız ancak Suudi pasaportu taşıyor. CNS, Katar yanlısı hareket ederken, Dawalibi Suudi kralı Faysal’a yakınlığı ile biliniyor. Ancak uluslararası toplum, Galyun’un başkanlığındaki CNS’i muhaliflerin meşru temsilcisi olarak tanıyor. Suriyeli zengin iş adamı bu özelliği nedeniyle ‘Suriye’nin Hariri’si’ diye anılıyor.

Fransa müdahale için bastırıyor

Fransız Dışişleri kendi topraklarında ilan edilen yeni hükümet hakkında, “Muhalifleri organize etme yönündeki tüm çabalarını destekliyoruz” diyerek temkinli bir tavır gösterdi. Dışişleri Bakanlığı daha önce Bakan Alain Juppe’nin de açıkladığı gibi, Kofi Annan’ın planı üzerine bölgeye giden gözlemciler görevini yapamazsa, Güvenlik Konseyi’ni, BM Sözleşmesi’nin 7. Maddesi (barışın tehlikeye düşmesi durumunda askeri müdahaleyi düzenleyen madde) çerçevesinde yeni bir karar almaya çağıracaklarını açıkladı.

XS
SM
MD
LG