Erişilebilirlik

Suriye'de Denetçiler İlk Görevi Tamamladı


Uluslararası denetçi heyetinin başkanı Sigrid Kaag Şam'da görevin ilk bölümünün tamamlandığını açıklarken
Uluslararası denetçi heyetinin başkanı Sigrid Kaag Şam'da görevin ilk bölümünün tamamlandığını açıklarken
Suriye’nin kimyasal silah stoklarının imhası çalışmalarını denetleyen uluslararası ekip, güvenlik nedenleriyle ziyaret edilemeyen son iki yerden birine de ulaşabildiklerini açıkladı.

Kimyasal Silahları Önleme Örgütü (OPWC) Halep’de yapılan denetlemenin Suriye’nin açıklamasını doğruladığını bildirdi. Suriye tesisin söküldüğünü ve uzun süredir terkedildiğini belirtmişti.

Örgüt binanın çatışmalardan ağır hasar görmüş olduğunu da bildirdi. Halep iki yılı aşkın süren iç savaşta en şiddetli çatışmalara sahne olan yerlerden biri.

Son denetlemeyle OPWC-Birleşmiş Milletler ortak ekibi Suriye’nin açıkladığı 23 kimyasal silah tesisinden 22’sinin yerini ve içindeki malzemeyi doğrulamış oluyor. Suriye son kalan tesisin de uzun süredir terkedildiğini açıkladı.

Şam hükümeti gelecek yılın ortasına kadar kimyasal silahlarını tümüyle imha etmeyi kabul etmişti. OPWC geçen hafta imha planının ilk bölümünün tamamlandığını bildirmişti. İlk bölüm, kimyasal silah üretmede kullanılan teçhizatın tahribini öngörüyor.

Suriye şimdi mevcut kimyasal silah stoklarının nasıl imha edileceğiyle ilgili ayrıntılı bir plan sunma üzerinde çalışıyor. OPWC’nin planı 15 Kasım’a kadar onaylaması gerekiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG