Erişilebilirlik

Suriye’de Çözüm İçin Yoğun Diplomasi Trafiği Başlıyor


Birleşmiş Milletleri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 10 Temmuz'da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenecek Suriye müzakerelerinin başlamasından sonraki iki hafta içinde neler olması gerektiğini açıkladığı yeni bir yol haritası belirledi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura, İsviçre’nin Cenevre kentinden video konferans aracılığıyla New York’a bağlanarak Güvenlik Konseyi’ne yeni yol planı hakkında bilgi verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Mistura’nın da katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Suriye ile ilgili son gelişmeler ve ülkede yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan altı yıllık savaşı sona erdirmek için elverişli bir ortam yaratmak için önümüzdeki haftalarda atılacak olası bazı adımlar gündeme geldi.

‘Hazırlık görüşmelerinin ötesine geçmek üzereyiz’

Mistura Güvenlik Konseyi’ne, Suriye sorununun çözümünde önümüzdeki iki hafta içinde, görüşmelerin gireceği ideal yolun, 4 ve 5 Temmuz tarihlerinde yapılacak Astana müzakerelerinin bir sonraki aşamasından sonra tespit edilerek bir ilerleme kaydedebileceğini söyledi. Mistura,”Siyasi iradenin gerçek anlamda bir gerileme ve daha anlamlı siyasi görüşmeler için var olup olmadığını test etme ve hazırlık görüşmelerinin ötesine geçme yönünde bir zaman içindeyiz” diye konuştu.

‘Astana sonrasında Suriye’de çatışmalar azaldı’

Suriye’de olumlu ve olumsuz gelişmelerin birarada yaşandığını belirten, Mistura,üç garantör devletin katılımıyla gerçekleşen Astana Anlaşması'nın sonrasında Suriye’debirçok kentte çatışmaların azaldığını hatta bazılarında hayatın normale döndüğünü belirtti. Mistura, Suriye’de Astana Anlaşması sonrasında yansıyan olumlu havanın, ihtiyacı olan kişilere insani yardımların ulaştırılması konusunda ise yeterince yansımadığını kaydetti. Mistura, “Suriye’de çatışmalar azalmış olmasına rağmen insani yardımın ulaştırılması konusunda gerekli izinlerin sağlanması konusunda olumlu ve yeterli bir iyileşme gerçekleşmedi “ dedi.

‘Hedef Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararını hayata geçirmek’

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Mistura, "Umarım bu unsurların birleşimi, önümüzdeki aylarda Cenevre'de Suriye için müzakerelerin bir sonraki turuna elverişli bir ortamın şekillendirilmesine yardımcı olur.Bunun bizi bir adım öne geçireceğini düşünüyorum. Ortak hedefimiz Suriye’de barış yolunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2015 yılında almış olduğu 2254 sayılı kararı hayata geçirmek olacaktır” dedi. Mistura, Suriye görüşmelerini başarısız hale getirme çabalarına karşı başarılı olmak için adil bir şans verilmesi gerektiğini belirterek, “Şiddeti aşağı çekip güven inşasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Suriye’de kalıcı barışı sağlamak için yoğun diplomasi trafiği başlıyor

Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin 7'nci turunun 10 Temmuz'da başlayacağın belirten Mistura, bu görüşme öncesinde 4-5 Temmuz'da Astana'da yapılacak müzakerelere de bizzat katılacağını söyledi. Astana görüşmelerinden sonra aynı hafta muhalefet gruplarıyla bir dizi görüşmeler gerçekleştireceğini ifade eden Mistura, “Teknik uzmanlarla toplantı yapıp, ardından da 7 ila 8 Temmuz tarihlerinde Hamburg'da düzenlenecek olan G20 Zirvesi de başta olmak üzere uluslararasıaktörlerle de görüşeceğini belirtti.

Taraflardan 7'nci tur görüşmelerine yönetim, anayasa, seçim ve terörle mücadele konularında hazırlık yaparak gelmelerini istediğini ifade eden Mistura, bir sonraki Suriye görüşmelerinin ise Ağustos ayı sonu ya da Eylül ayı başında yapılmasını önereceğini sözlerine ekledi.

Astana Anlaşması

Kazakistan'ın başkenti Astana’da yapılan bir dizi görüşme sonrasında aralarında Rusya, Türkiye ve İran'ın da bulunduğu ülkeler 2016 yılının Aralık ayındaSuriye'de savaşan taraflar arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG