Erişilebilirlik

‘Suriye Politikanı Değiştir’


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin yürüttüğü Suriye politikasını çok sert bir dille eleştirerek, “Esad’la birlikte Bodrum’da tatil yapıyordunuz” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AKP’nin, Suriye’de Kürt savaşçıların mevzilerini bombalayan Türkiye’yi savaşa sokmakla suçladı. Kılıçdaroğlu, “Kendi çocuklarınızı da cepheye gönderecek misiniz?” diye sordu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “milli” kelimesinin anlamını bilmediğini savundu. CHP Lideri, “Durup dururken kardeşim dediğin Esad’a niye saldırdın? Bodrum’da beraber tatil yapıyordunuz,” dedi.

Sekiz yıl önce, dönemin Türk Başbakanı Tayyip Erdoğan ve eşi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ve eşini Bodrum’da ağırlamıştı. Yine aynı dönemde, Erdoğan, Beşar Esat için “kardeşim” ifadesini kullanıyordu.

Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin Suriye’ye TIR’larla silah yolladığını ve “ne kadar cihatçı, El Nusracı ve IŞİD’çi varsa Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini” belirtti. CHP Lideri, “IŞİD, 70 ilden militan toplamaya başladı. Tamamı bu hükümetin gözleri önünde oldu. Kadınların boğazı kesildi, gencecik çocuklar öldürüldü. Türbeler ve camiler havaya uçuruldu. Vahabilik aldı başını yürüdü. Her türlü çanağı tuttular” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, AKP hükümetini Türkiye’yi dünyaya rezil etmekle de suçladı. Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’yi uyararak, “İflas eden Suriye politikasını 180 derece değiştir” dedi.

“Kelle kesen IŞİD’e angajman kuralı yok mu?”

Bu arada, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada bir Türk askerinin kafasını kesen IŞİD’e karşı neden angajman kurallarının uygulanmadığını sordu.

Figen Yüksekdağ, şöyle devam etti: “PYD alanlarına kesintisiz topçu ateşi yapılıyor. Neden? Çünkü IŞİD ve türevi faşist çeteler sökülüp atılıyor. El Nusra türevi çeteler Suriye’de mevzilerini kaybetmeye başladığı an, Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı operasyon başlattı. Angajman kurallarını neden El Nusra’ya, IŞİD’e karşı uygulamıyorsunuz? Türk askerinin boynunu IŞİD mi kesti PYD mi kesti?”

Basında yer alan haberlere göre, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin Suriye sınırındaki Güveççi Mahallesi’nde devriye gezen Türk askerleri önceki gün sınırdaki duvardan atlayarak Türkiye’ye geçmeye çalışan insan kaçakçılarına müdahale etmeye çalıştı. Müdahale sırasında 23 yaşındaki Mustafa Uygun isimli uzman çavuşun boğazı kesilerek öldürüldü. Bazı gazeteler olayın sorumlusunun terörist IŞİD olduğunu ifade ederken, diğerleri de diğer İslamcı terörist grup El Nusra’yı sorumlu tuttu.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ne IŞİD ne de El Nusra kelimelerine yer verildi. TSK “Yasadışı hudut geçişinde bulunan bir grup” ifadelerini kullanmayı tercih etti.

Hatay Valisi Ercan Topaca ise, olayı “çalılık arasında boğuşma” olarak niteledi. Ercan Topaca, Mustafa Uygun’un, boğuşma neticesinde boynu kesilerek şehit düştüğünü söyledi.

Bir twitter sosyal medya mesajında, “Süslü kelimelere ihtiyaç yok. Beslediğin cihatçılar askerinin kafasını kesti” denildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG