Erişilebilirlik

Suriye’nin Kuzeyinde İşler Karmaşıklaşıyor


Türkiye’nin desteklediği muhaliflerle, Kürt güçlerin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri arasındaki çatışmalar Rakka’nın IŞİD’den geri alınmasıyla ilgili planlar konusundaki endişeleri artırıyor.

Çatışmalar, Amerika’nın Rakka’yı IŞİD’den geri alma planlarını daha karmaşık hale getiriyor ve Ankara ile Washington arasındaki anlaşmazlıkları daha da artırmasından endişe ediliyor.

Kürt güçlerin savaş alanındaki mücadelesi

6 Kasım’dan bu yana Rakka’yı geri almak için başlatılan operasyonda 40’tan fazla köy Kürt güçler tarafından IŞİD’den geri alındı.

Bazı uzmanlar Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka’yı alıp-alamayacağı konusunu sorguluyor ancak Pentagon, Suriye Demokratik Güçleri’nin IŞİD ile mücadele ve kenti almak konusunda yeterli olduğunu düşünüyor. Arap muhaliflerin eski komutanlarından Salim İdris Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri’nin kenti alabileceğini belirtti. İdris’e göre yeterli Amerika hava desteğini alırlarsa bunu yapabilirler.

Amerika Suriye Demokratik Güçleri’ni hava operasyonları ve yüzlerce özel kuvvetle destekliyor.

Amerikan stratejisi

Amerikalı savaş planlayıcıları IŞİD’e Rakka’da baskı yaparak aynı zamanda Irak güçlerinin Musul’a saldırmasıyla örgütün kenti savunmak için kaynaklarını ve insan gücünü azaltmayı umuyor.

Ancak Suriyeli Arap muhalifler ile YPG’nin çoğunluk gücünü oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri arasında son günlerde çatışmaların artması Washington ve Ankara arasındaki sıkıntılı ilişkileri daha karmaşık hale getiriyor.

Türkiye, Rakka’nın alınması konusunda Suriye Demokratik Güçleri’nin kullanılmasına karşı çıkıyor. Suriye Demokratik Güçleri şu anda Rakka’nın 28 km dışında bulunuyor.

Türkiye YPG’yi PKK’nın uzantısı olarak görüyor, Amerika ise PYD ve onun silahlı kanadı YPG’yi PKK’nın uzantısı olarak niteliyor.

Türk yetkililer Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Demokratik Güçleri konusunda endişelerini Başkan seçilen Donald Trump’a bir telefon konuşması sırasında ilettiğini belirtti. Trump da Ankara ile ilişkileri geliştirmek istediğini belirtti, fakat IŞİD ile mücadelenin öncelik olduğunu vurguladı.

Türkiye Kürt güçleri hedef almaya devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri yetkilileri destekledikleri muhaliflerin hem IŞİD’i hem de Kürt güçleri hedef alacağını belirtiyor. Ankara Suriye’deki Kürtlerin bir devlet kurmasından endişeli. Türkiye’nin Ağustos ayında başlattığı Fırat Kalkanı harekatının amacı Suriye’de Kürt devleti kurulmasını engellemek ve IŞİD ile mücadele.

Suriyeli Arap muhalifler ile YPG arasında çatışmalar el Bab, Menbiç ve Afrin çevresinde yoğunlaşmış durumda.

Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu el Bab’a doğu ve batıdan saldırılar düzenliyor.

Türk ve Kürt güçler arasındaki rekabet

Suriye Demokratik Güçleri de el Bab’ı ele geçirmeye çalışıyor ve Türkiye’nin desteklediği muhaliflerden önce yapabileceklerini belirtiyor. Türk hava operasyonlarının amacı da Kürt güçlerin Menbiç’in güneyinden el Bab’a ilerlemesini engellemek.

Amerika merkezli istihbarat şirketi Stratfor’dan uzmanlara göre Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu el Bab’a doğru devam ettikçe Türkiye’nin desteklediği muhaliflerle YPG arasındaki çatışmalar artıyor, bu Rakka’yı geri alma çabalarını tehdit edebilir.

Amerika Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) sözcüsü Eric Pahon, Türk medyasına yaptığı açıklamada, Amerika’nın YPG’nin El Bab’ı almaya yönelik operasyonunu desteklemediğini belirtmişti. Pahon, bölgede IŞİD’e yarar sağlayacak manevraları desteklemediklerini kaydetmişti.

Pahon, bununla birlikte Türkiye’nin desteklediği muhaliflerin de koalisyonun içinde yer almadan el Bab’ı hedef almalarını tasvip etmediklerini vurguladı. Pentagon geçen hafta Fırat Kalkanı operasyonundaki özel kuvvetlerini geri çekmekte olduğunu açıklamıştı.

Pazartesi günü, Özgür Suriye Ordusu güçleri ile YPG arasında el Bab çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Özgür Suriye Ordusu el Bab’ı alırsa Halep’te kuşatma altındaki bölgeye yardım ulaştırabilir.

El Bab çevresindeki çatışmaların Türkiye ile Rusya arasında bir çatışmaya dönüşebileceği endişeleri de var.

Şam rejimine ait Rus radarların Türk uçaklarına kilitlendiği yönünde haberler geliyor. Bu, Şam’ın kente el Bab’a yönelik muhaliflerin operasyonunu görmezden gelmeyeceği olarak yorumlanıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG