Erişilebilirlik

Suriye’nin Kuzeyinde Federal Yapı İlanı


Suriye’de Kürtler’in kontrolündeki üç özerk bölge, ülkenin kuzeyinde federal bir sistem oluşturulması konusunda uzlaştı. Karar, ülkenin kuzeydoğusundaki Rimelan kasabasında düzenlenen konferansta alındı. Suriye ve Türkiye karara tepki gösterdi.

PYD öncülüğünde biraraya gelen, Arap, Ezidi ve Süryani grupları da içeren konferansta “Kuzey Suriye Federasyonu”nun kuruluşu ilan edildi. Bu ilanla Suriye’nin kuzeyinde üç kantonun birleştirildiği açıklandı.

Karara hem Şam hem de muhalifler tepki gösterdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararın Anayasa’ya aykırı olduğu ve bir değeri olmadığı belirtildi.

Suriye’deki önemli muhalif gruplarından biri olan Suriye Ulusal Koalisyonu da tek taraflı ilanların kabul edilmediğini, özerk bölgeler oluşturmanın Suriye halkının isteğine darbe olduğunu söyledi.

Türkiye de karara tepki gösterdi. Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Suriye’de etnik temele dayalı tek taraflı adımların atılamayacağını belirtti, bunun geçerliliği olmadığını kaydetti.

Amerika da Suriye’nin kuzeyinde bu tür bir oluşuma karşı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Toner, dün, Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı kalmaya devam ettiklerini söyledi ve Amerika’nın bütün Suriye’yi kapsayan gerçek bir hükümet kurmaya odaklandığını vurguladı. Toner, "Suriye'de özerk ya da yarı özerk herhangi bir bölgeyi tanımayacağız" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG