Erişilebilirlik

Suriye Muhalefetine Silah Yardımı AB Gündeminde


Fransa ve İngiltere, AB toplantısından çıkacak karar ne olursa olsun Suriyeli isyancılara silah yardımı yapacaklarının sinyalini verdi

Suriye’deki ayaklanmanın ikinci yılına girerken Brüksel’deki Avrupa Birliği toplantısında, hükümet güçlerine karşı Suriyeli isyancıların silahlandırması konusu masaya yatırılacak.

Birlik üyesi ülkelerin Suriye muhalefetine silah sağlamasını engelleyen ve Mayıs ayında sona erecek bir AB ambargosu bulunuyor.

Fransa, birlik üyesi diğer ülkelerin silah gönderme konusundaki kararı ne olursa olsun İngiltere ile birlikte Suriye muhalafetine yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Perşembe günü konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa ve İngiltere’nin ambargonun kaldırılması için Avrupa Birliği’nin acil toplanması talebinde bulunarak, görüşmelerin bu ay sonuna kadar bitmesini istedi.

Fransız bakan, diğer ülkeler ambargonun kaldırılma kararını onaylamasa bile İngiltere ve Fransa’nın adım atarak Suriye muhalefetine silah göndereceği sinyalini verdi.

Çarşamba günü konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye muhalefetini silahlandırma konusu ile ilgili görüşmeleri kınayarak, bu adımın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtmişti.

Geçen ay sonu Amerika ilk kez, Suriye muhalefetine 60 milyon dolarlık insanı yardım yapılacağını açıklamıştı. Rusya’nın geçmişte Beşar Esat hükğmetine silah sattığı biliniyor.

Bu arada uluslararası af örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, son iki haftaki araştırmaların hükümet güçlerinin de muhalefet ordusunun da gözaltındaki kişileri öldürerek ve işkence yaparak savaş suçu işlediklerini işaret ettiğini açıkladı.
İşkencenin büyük ölçüde hükümet güçleri tarafından uygulandığını belirten rapor, aynı ordunun uluslararası olarak yasaklanmış silahlarla, sivillerin bombalandığını bildiriyor.

Uluslararası af örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu dış direktörü Ann Harrison, uluslarası toplum sessiz kalmayı sürdürürken Suriye’de ölüm sayısının arttığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG