Erişilebilirlik

Suriye Görüşmelerinde Sekizinci Tur Başlıyor


Suriye’de yedi yıldır devam eden çatışmaları sonlandırmayı amaçlayan barış görüşmelerinin 8. turu bugün Cenevre’de başlıyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, yakın zamanda yaşanan şiddet olayları ile ilgili endişelere rağmen, artık gerçeğin vaktinin geldiğini söyledi.

2012’den bu yana devam eden görüşmelerin Sonuncusu Temmuz’da yapılmıştı. İlk görüşmeler Devlet Başkanı Beşar Esat’ın görevine devam edip etmeyeceği konusunda kilitlenmiş, Suriye hükümeti ve muhalifler arasında büyük anlaşmazlıklar yaşanmıştı.

Son olarak muhalefet heyeti başkanı Nasır Hariri de hedeflerinin siyasi geçiş sürecine girildiğinde Esat’ın başta kalmaması olduğunu söyledi.

Öte yandan BM sözcüsü Alessanda Vellucci, Suriye hükümeti delegasyonunun henüz Cenevre’ye varmadığını, Çarşamba günü gelmelerinin beklendiğini söyledi. Özel temsilci De Mistura bugünkü görüşmelere muhalefet üyeleri ile başlayacak. Daha önceki barış görüşmeleri de taraflardan birinin daha geç katılımıyla başlamıştı.

Staffan De Mistura, BM Güvenlik Konseyi’nin onayladığı ve Suriye’de yeni anayasa ve seçim çağrısı yapan çerçeve içerisinde, tarafların farklılıklarını azaltmasının mümkün olduğuna inandığını belirtti.

Uzmanlar ise Rusya ve İran’ın desteklediği Suriye ordusunun kazanımları nedeniyle, muhaliflerin Esat’ın devrilmesi umutlarının gerçekçi olmadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu New South Wales Üniversitesi öğretim görevlisi Anthony Billingsley, “Bazı muhalif gruplar dışındaki herkes, belki ABD bile Esat’ın mutlaka gitmesi gerekmediğini kabul etti. Yani eğer Cenevre müzakerelerinde bir ilerleme sağlanacaksa, burada temel bir sorun var” dedi.

Suriye’de 2011’de başlayan Esat karşıtı gösterileri hükümetin kanla bastırmaya çalışması, iç savaşı körükledi. Çatışmalardan 400 binden fazla insan hayatını kaybetti, 13 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG