Erişilebilirlik

Suriye Görüşmeleri Astana’da Başladı


Mohammad Alloush (ortada), Astana'daki toplantıda muhalif grupların liderliğini üstlendi.
Mohammad Alloush (ortada), Astana'daki toplantıda muhalif grupların liderliğini üstlendi.

Suriyeli muhalifler ve Şam yönetimi, Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla, Kazakistan’ın başkenti Astana’da biraraya geldi.

Görüşmeler sayesinde Şam rejimi ile muhalifler bir yıl aradan sonra ilk defa aynı masaya oturdu.

Astana’daki Rixos Otel’de yapılan görüşmede masanın bir tarafında muhalifler, diğer tarafında da Şam rejimi heyeti oturdu.

Görüşmelerin 30 Aralık’tan bu yana yürürülükte olan ateşkes üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.

De Mistura’dan uzlaşma çağrısı

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura katılımcılara Suriye genelinde bir ateşkes üzerinde uzlaşma çağrısı yaptı.

De Mistura, Kazakistan’daki görüşmelerin başarılı olması halinde bunun, Cenevre’de gelecek ay yapılması planlanan barış görüşmelerinin önünü açabileceğini kaydetti.

De Mistura, Şam ile muhalifler arasında güven yaratma çabalarının terörist gruplarla mücadeleye katkı sağlayacağını da kaydetti.

Alloush’dan hem zeytin dalı hem gözdağı

Barış görüşmelerinde muhalif grupları temsil eden Muhammed Alloush, muhalefetin Suriye’de akan kanın durması için elinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Alloush, rejim temsilcileriyle dolaylı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “muhaliflerin barışçıl olduğunu ancak aynı zamanda savaş şövalyeleri olduğunu” da kaydetti.

Alloush, genelde Şam çevresinde çatışan İslam’ın Ordusu adlı grubun siyasi yetkilisi.

Toplantılar iki gün sürecek. Amerika Astana’ya heyet göndermedi, ancak Kazakistan’daki Amerikan Büyükelçisi gözlemci olarak toplantılara katılıyor.
Toplantılar iki gün sürecek. Amerika Astana’ya heyet göndermedi, ancak Kazakistan’daki Amerikan Büyükelçisi gözlemci olarak toplantılara katılıyor.

Esat iktidarını eleştiren Alloush, rejimi “terör devleti” olarak niteledi ve ateşkesin alanda gerçek olması durumunda iki tarafın siyasi görüşmelere geçebileceğini söyledi.

Alloush, ayrıca görüşmelerde yardım malzemelerinin dağıtılması konusunda da ısrarcı olacaklarını kaydetti.

Alloush’un sözlerine tepki

Suriye hükümetinin temsilcisi, Alloush’un sözlerini eleştirdi. Suriye’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Başhar Caferi, Alloush’un sözlerini “kışkırtıcı ve küstah” olarak niteledi.

Caferi, Alloush’un konuşmasının Astana’daki görüşmelerin seviyesine uygun olmadığını söyledi.

Caferi, muhabirlere yaptığı açıklamada, muhaliflerin temsilcileri için “terörist grupların temsilcileri” şeklinde atıfta bulundu. Caferi, ayrıca Rusya, Türkiye, İran tarafından desteklenen görüşmelerin gündeminin henüz hazır olmadığını da kaydetti.

Lavrov: “Görüşmelerin başlamasından memnunuz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisinin Kazakistan’daki görüşmelerde muhalifler ve Şam arasında arabuluculuk yaptığını söyledi.

Lavrov, Moskova’nın görüşmeler başladığı için memnun olduğunu kaydetti.

Lavrov, De Mistura’ya, Suriye heyetiyle iletişimde İran’ın, muhaliflerle diyalogda ise Türkiye’nin yardım edeceğini söyledi.

Açılışın ardından kapalı kapılar ardından görüşmeler başladı.

Toplantılar iki gün sürecek. Amerika Astana’ya heyet göndermedi, ancak Kazakistan’daki Amerikan Büyükelçisi gözlemci olarak toplantılara katılıyor

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG