Erişilebilirlik

Suriye Çalkalanıyor


Suriye Çalkalanıyor
Suriye Çalkalanıyor

Suriye’de askeri birlikler Şam’ın bir semtini basarken Hama’da yüz binlerce insan sokaklara döküldü.

Görgü tanıklarına göre Hama’da Cuma namazından sonra yapılan rejim karşıtı gösteriye en az yarım milyon kişi katıldı.

Amerika’nın Şam Büyükelçisi Robert Ford dün Amerika’nın demokrasi yanlılarıyla dayanışma içinde olduğunu göstermek için Hama’ya gitmişti. Bir süre Hama’da kalan Ford onlarca eylemciyle görüştükten sonra kentten ayrıldı.

Şam hükümeti Büyükelçi’nin Hama’ya gitmesini sert bir dille kınadı, Amerika’yı gerginliği arttırmak ve barış ve istikrarı tehlikeye düşürmekle suçladı. Amerika Dışişleri Bakanlığı suçlamayı reddetti Büyükelçi’nin Hama ziyareti için gerekli iznin önceden alındığını bildirdi.

Dün, Amerika’nın Sesi Radyosuna telefonla bilgi veren bir eylemci, çok sayıda kişinin ordunun müdahale etme olasılığına karşı Hama’yı aileleriyle birlikte terk ettiğini söyledi. Eylemci güvenlik kuvvetlerinin kenti tanklarla kuşattığını ve yüzden fazla kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

Suriyeli eylemci ayrıca kentte önceki günlerde en az 25 kişinin öldürüldüğünü ve 40’tan fazla kişinin yaralandığı yolundaki haberleri doğruladı. Can kaybı ve yaralanmalardan asker ve sivil güvenlik görevlileri sorumlu tutuluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye hükümetinden göstericilere sert müdahaleye son vermesini istedi. Ban ayrıca Şam hükümetine BM yardım görevlilerine ve soruşturma ekibine izin vermesi çağrısında bulundu.

Bu arada askeri birlikler, dün gece, Şam’da, Devlet Başkanı Beşar Esad aleyhine gösteriye sahne olan bir semti bastı. Asker ve polislerin göstericilere ateş açtığı en az 4 kişinin öldürüldüğü öğrenildi.

İnsan hakları örgütleri Suriye’de gösterilerin başladığı Mart ayından bu yana en az bin 400 sivilin öldürüldüğünü, binlerce kişiye işkence yapıldığını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG