Erişilebilirlik

Şam'dan Demokrasiye Geçiş Çağrısı


Şam'dan Demokrasiye Geçiş Çağrısı
Şam'dan Demokrasiye Geçiş Çağrısı

Suriye devlet başkanı yardımcısı, demokrasiye geçiş çağrısında bulunarak siyasi reformlar konusunda ulusal diyalog başlattı.

Faruk el-Şaara, Şam’daki iki günlük toplantının, Suriye’nin tüm yurttaşlarının eşit olacağı çoğulcu demokratik devlete geçiş yolunu açacağını umduğunu açıkladı.

Devlet Başkanı Beşar Esad geçen hafta, Mart ayındanberi çekilmesi için gösteriler düzenleyen muhalefete bir jest olarak diyalog önermişti.

Bazı muhalif gruplar ve aydınlar bugünkü toplantıya katıldı ancak en tanınmış rejim karşıtları Esad’ın göstericilere karşı şiddete başvurmasını protesto amacıyla toplantıyı boykot etti.

El-Şaara, toplantıyı açarken hükümetin reformlar için diyalog girişimini kansız bir ortamda başlatamadığı gerçeğini kabul etti.

İnsan hakları grupları çatışmalarda 1,600 sivilin öldüğünü bildiriliyor. Şam hükümeti ise şiddet olaylarından yüzlerce güvenlik görevlisini öldüren teröristler ve islamcı militanları sorumlu tutuyor.

Öteyandan Suriye, Amerikan ve Fransız büyükelçilerini ülke istikrarını bozmakla suçladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı, iki büyükelçinin geçen hafta sonu Hama kentine yaptığı ziyaretleri protesto için bakanlığa çağrıldıklarını bildirdi. Şam hükümeti elçilerin ziyaretlerini Suriye’nin içişlerine kaba bir şekilde karışma olarak tanımladı.

İki büyükelçi, büyük çapta gösterilerin yapıldığı Hama’ya kent halkıyla dayanışma içinde olduklarını gösterme amacıyla gitmişti.

XS
SM
MD
LG