Erişilebilirlik

Suriye Barış Görüşmelerine Darbe


Cenevre’deki barış görüşmelerinde Suriye muhalefetinin müzakere heyeti başkanlığını yapan Muhammed Alluş, bu yıl başında başlayan barış görüşmelerinde bir ilerleme işareti olmadığı için istifa etti.

Alluş, kararı, uluslararası toplumun Suriye’de 5 yıldır devam eden iç savaşı durdurmak için ciddi olmadığına kanaat getirdiği için aldığını söyledi. Alluş ayrıca Cenevre’deki barış müzakerelerine rağmen Suriye güçlerinin muhaliflere saldırmaya devam ettiğini ve muhaliflerin bölgelerini kuşatma altında tuttuğunu kaydetti.

Ocak ayında başlayan görüşmelerde muhaliflerin ve Şam’ın karşıt istekleri nedeniyle bir ilerleme sağlanamamıştı.

Muhalifler siyasi geçişin ilk önce sağlanması gerektiği görüşünde, Şam rejimi ise terörizmle mücadelenin öncelik olması gerektiğini belirtiyor. Son görüşmeler Nisan ayında yapılmış, bir sonraki görüşmeler için tarih belirlenmemişti.

Alluş, Birleşmiş Milletler’in geçiş yönetimi organı oluşturmadığını ya da krize siyasi bir çözüm bulmadığını belirtti.

Muhalifler, Esat ve yönetimdeki üst düzey yetkililerin Suriye’nin geleceğinde hatta geçiş sürecinde de rolü olmadığını belirtiyor.

Alluş, istifasıyla uluslararası kamuoyunu protesto etmek amacında olduğunu belirtti ve “Umarım uluslararası kamuoyu Şam rejimi tarafından dökülen Suriye kanının önemini anlar,” dedi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın sözcüsü ise istifayı Yüksek Müzakere Komitesi’nin iç meselesi olarak değerlendirdi.

Sözcü, “Süreci ileriye götürecek bütün taraflarla çalışmaya devam etmeyi bekliyoruz,” dedi.

Bu arada muhalif gruplar Halep’in kuzeyine rejimin şiddetli hava saldırıları düzenlediğini belirtti.

Bölge son aylardaki en şiddetli günlerine tanıklık ediyor.

Pazartesi günü Suriye devlet medyası ayrıca muhaliflerin Halep’te Şam’ın kontrolündeki bölgeleri bombaladığını ve kayıplar olduğunu kaydetti.

IŞİD ve Suriyeli muhalifler arasındaki çatışmalar nedeniyle 160 binden fazla sivil sıkışmış durumda. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de Halep bölgesinde kalan birkaç hastanesini boşalttı.

Bu arada Uluslararası Kurtarma Komitesi hafta sonunda 8 bin kişinin çatışma bölgelerinden kaçmayı başardığını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG