Erişilebilirlik

İsrail Gazze Sınırında Çatışmalar Sürüyor


Filistinliler İsrail ordusunun dün Gazze’ye yaptığı hava saldırısına misilleme olarak sınırdaki Yahudi köylerine roket attı

Filistinliler İsrail ordusunun dün Gazze’ye yaptığı hava saldırısına misilleme olarak sınırdaki Yahudi köylerine roket attı.

İsrail uçaklarının dün Gazze’ye yaptığı hava saldırılarında en az 15 Filistin öldü. Filistinli yetkililere göre Halk Direniş Komiteleri başkanı Zuheyr el Kaysi de ölenler arasında.

İsrail ölen Filistinlilerin militanlar olduğunu öne sürdü. Ancak askeri açıklamalarda, politika olarak öldürülen her Filistinliden "mililitan" olarak söz edildiğinden bu ne kadar doğru bilinmiyor.

El Kaysi bugün Gazze’de binlerce kişinin katıldığı büyük bir cenaze töreniyle toprağa verildi. Törene katılanlar “intikam, intikam” diye bağırdı, İsrail karşıtı sloganlar attı.

İsrail ise Halk Direniş Komiteleri’nin Mısır üzerinden İsrail’e saldırma planı yapmasını hava saldırılarına gerekçe gösterdi.

Bugün Gazze
Bugün Gazze

Gazze’yi yöneten Hamas ile İsrail hükümeti arasında çatışmaları tekrar başlatmama konusunda resmi olmayan bir anlaşma var. Ancak sözlü anlaşma Halk Direniş Komiteleri gibi HAMAS’ın dışındaki militan grupları bağlamıyor.

HAMAS sözcüsü Sami Abu Zühri ölümlerden İsrail işgalini sorumlu tuttu ve Filistinlilerin kendilerini savunma hakkı olduğunu söyledi.

İsrail dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon ise, HAMAS’ı, İsrail Gazze’ye saldırmaya mecbur bırakmakla suçladı. Ayalon, Gazze sınırındaki köylerde yaşayan bir milyon Yahudi’nin Gazze’den roket saldırılarına hedef olmalarına izin vermeyeceklerini söyledi ve “vatandaşlarımızı HAMAS militanlarının merhametine bırakmayacağız” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG