Erişilebilirlik

Sissi El Cezire Muhabirlerini Affetti


Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi (sağda)
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi (sağda)

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sissi, hapisteki 100 insan hakları eylemcisi hakkında af çıkarttı. Af çıkartılanlar arasında haklarında hapis cezası kesinleşen el Cezire televizyonunun iki muhabiri de bulunuyor.

Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi ve Mısır vatandaşı Bahir Muahmmed’in gün sona ermeden serbest bırakılacağı açıklandı.

Kanada hükümet sözcüsü, Ottowa hükümetinin af kararından memnun olduğunu ve Fehmi’nin Kanada’ya yolculuğunu üstlenebileceğini bildirdi.

Fehmi ve Muhammed Ağustos ayında davalarının yeniden görülmesinin ardından üç yıl hapisle cezalandırılmıştı. Onlarla birlikte halihazırda serbest bırakılan ve sınır dışı edilen el Cezire’nin Avustralyalı muhabiri Peter Greste yasadışı ilan edilen Müslüman Kardeşler örgütüne destek vermekle suçlanıyordu.

Müslüman Kardeşler’in idaresindeki hükümet 2013 yılında askeri darbeyle devrilmişti.

İnsan hakları örgütleri, Mısır’da darbeden sonraki yönetimleri yaygın insan hakları ihlalleri işlemekle suçluyor. Ülkenin demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de hapis tutuluyor.

Mısır güvenlik güçleri 2013 darbesine ait yasakları çiğnedikleri gerekçesiyle çok sayıda insan hakları eylemcisini de gözaltına aldı. Mısır’ın önde gelen insan hakları eylemcileri Yara Sallam ve Sana Seif’le birlikte 16 kadın da, Devlet Başkanı Sissi’nin bayram arifesinde ilan ettiği aftan yararlandı.

Sissi’nin ilan ettiği af aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları için New York’a yapacağı yolculuğun öncesine denk geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG