Erişilebilirlik

Sırbistan ve Karadağ 2025'e Kadar AB'ye Tam Üye Olabilir


Sırbistan ve Karadaü 2025'e Kadar AB'ye Tam Üye Olabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Avrupa Birliği, Batı Balkan ülkelerinin bazılarının yedi yıl içinde birliğe katılmaya hazır olabileceğini açıkladı. Bu ülkelerin yıllardır aralıklarla devam eden birliğe katılma süreci, büyük çapta reformlar gerektirse de AB, İngiltere’nin ayrılması sonrası Balkan ülkeleriyle güçlenmeyi hedefliyor.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Sırbistan ve Karadağ’ın 2025’e kadar birliğe katılabileceklerini söyledi. AB’nin Batı Balkan ülkeleriyle ilgili stratejisini açıklayan Juncker, ‘bu ülkeler için tercih zamanı geldi’ dedi: “2025, bu devletlerin çok çalışarak bu yola odaklanmasını teşvik edecek gösterge niteliğinde, cesaret verici bir tarih. Batı Balkanlar’a doğru bir genişleme olup olmayacağı konusunda bir karar verilmesi gerekiyor. Şartlar yerine getirildiğinde Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne katılmasını istiyorum.”

Avrupa Birliği, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna, Kosova ve Makedonya’yı da sınırlarına katarak birliği yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Uzmanlar göçmen krizinin Balkanlar’ın stratejik önemini gündeme getirdiğini söylüyor. Avrupa Birliği, Moskova ve diğer güçlerin bölgede artan etkisi karşısında gücünü korumayı planlıyor: “Rusya bölgede saygı ve hayranlığa varan derecede ilgi görüyor. Ve bence gerçek endişe bu. Öte yandan Türkiye de bölgede hayli aktif ve Türkiye’yle AB arasında giderek artan soğukluğu görüyoruz ve bu da kaygı yaratıyor. Çin de bölgede son derece faal.”

Brüksel, üyelik şartlarının bağımsız mahkemeler, basın özgürlüğü ve organize suçla mücadeleye bağlı olduğunu yineledi: “Bu şartların iyi yönde ilerlemediğini son yıllarda Macaristan ve Polonya’da gördük. Aynı zamanda örneğin Ortak Pazar’ın işleyişiyle ilgili çok önemli unsurlar da var.”

Ancak Yugoslavya’nın dağılmasından sonra çıkan çatışmalar sürüyor. Geçen ay bir Sırp siyasetçi Kosova’da suikaste kurban gitti.

Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımayı reddediyor. Ülkenin AB’ye katılım süreci bu sorunun çözümüne bağlı. Kosova Cumhurbaşkanı yakın zamanda ilerleme beklentisi içinde: “Günler, haftalar ya da aylardan bahsetmeyeceğim. Ama 2018’in karar için hayati bir yıl olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde onlarca yıllık bir sürecin içinde kalacağız.”

Brüksel, canlanan üyelik görüşmelerinin Belgrad yönetimini ilerlemeye ikna etmesini umuyor: “Sırbistan’ı AB’ye ne kadar yaklaştırırsanız o kadar iyi olur.”

Uzmanlar, Brüksel’in bir diğer hedefinin de İngiltere’nin gelecek yıl AB’den ayrılmasından sonra, birliği yeniden canlandırmak olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG