Erişilebilirlik

Senato Üçüncü Kez Obamacare’i İptal Edemedi


Obamacare olarak bilinen sağlık yasasının kısmen iptalini öngören yasa tasarısı, Cuma sabahı erken saatlerde Amerikan Senatosu’nda yapılan oylamada reddedildi. Haftalardır, Cumhuriyetçi Partililer öncülüğünde, eski Başkan Obama döneminde getirilen sağlık reformu yasasını kaldırmayı başaramayan Senato’daki son oylamada, Cumhuriyetçiler’den hayır oyları, daha önce de ‘Hayır’ oyu veren Alaska ve Maine senatörleri Lisa Murkowski ve Susan Collins’in yanı sıra, Arizona senatörü John McCain’den geldi. Demokratlar grup olarak oy kullandı ve tamamı ret oyu verdi.

Oylama sonrası Başkan Donald Trump, Demokrat Partililerle beraber ‘Hayır’ oyu kullanan Cumhuriyetçileri uyarır bir şekilde şu mesajı paylaştı: “3 Cumhuriyetçi ve 48 Demokrat partili, Amerikan halkını yüzüstü bıraktı. En başından beri söylediğim gibi, bırakalım Obamacare kendi kendini yok etsin ve sonra duruma el atalım. Dikkat!”

“Cılız iptal” olarak adlandırılan ve Obamacare’in kısmen iptalini öngören yasa tasarısı, zorunlu sağlık sigortası koşulu ve sigorta almayanlara uygulanan cezayı kaldırmanın yanısıra, 50’den fazla çalışanı olan işverenlerin, çalışanlarına sağlık sigortası sunması zorunluluğunu da kaldırmayı amaçlıyordu.

Cumhuriyetçi senatörler, eski Başkan Barack Obama’nın en önemli iç politika başarılarından biri kabul edilen sağlık reformu yasasını, imzalandığı 2010 yılından beri kaldırmak istiyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 20 milyon Amerikalı daha sağlık sigortası sahibi oldu. Tarafsız olan Kongre Bütçe Dairesi, eğer ‘cılız iptal’ tasarısı kabul edilseydi, 16 milyon Amerikalı’nın sağlık sigortalarını kaybedeceklerini ve sigorta primlerinin yüzde 20 oranında artacağını öngörüyordu.

Senatör John McCain ise Twitter üzerinden şu mesajları verdi: “Cılız iptal yeterli oyu alamadı çünkü Obamacare’i kapsamlı bir başka reform ile değiştirmeyi başaramadı. Bizi seçenlere daha iyi hizmet etmek için alçak gönüllülük, işbirliği ve birbirimize olan ihtiyacımıza itimat etmeliyiz.”

Senato Azınlık Lideri Demokrat New York Senatörü Chuck Schumer da Twitter’da, “Sayfayı çevirmenin vakti geldi. Kutlama yapmıyoruz, sadece rahatladık” dedi.

Cumhuriyetçiler, ‘cılız iptal’ tasarısının, seçim kampanyaları sırasında verdikleri ‘Obamacare’i kaldıracağız’ vaatini yerine getirmenin bir yolu olarak görüyorlardı. Muhafazakar Cumhuriyetçiler, Obamacare’in getirdiği reformları olabildiğince kaldırmak isterken, ılımlı muhafazakarlar ise bunların milyonlarca ihtiyacı olan Amerikalı’nın sağlı sigortalarını kaybetmelerine yol açacağını düşünüyor.
Senato Çoğunluk Lideri Kentucky Senatörü Mitch McConnell, “Bu açıkça hayal kırıklığına uğratan bir sonuç. Bu seferki çabalarımızın yeterli olmadığından dolayı üzgünüm” dedi.

Hafta başında Cumhuriyetçi senatörler, iki kez, Obamacare’in iptal edememiş ve Obamacare yerine tasarlanan yasayı da kabul edememişti.

Tasarıların kabul edilmediği oylamaların ilkinde, 9 Cumhuriyetçi, 48 Demokrat senatörle birlikte ‘Hayır’ oyu verdi. Obamacare’i iptal edip yerine iki sene içinde yeni bir yasa koymayı planlayan tasarıda da Cumhuriyetçiler 7 fire vermişti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG