Erişilebilirlik

Sarraf: ‘17 Aralık’ta Serbest Kalmak İçin Rüşvet Verdim’


New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı duruşmaların beşinci gününde Rıza Sarraf tanık olarak ifade vermeyi sürdürüyor. Sabah yapılan duruşmanın ilk bölümünde, savcılık Sarraf’a 17 Aralık’ta soruşturmasıyla ilgili çeşitlisorular sordu.

Savcılığın, “17 Aralık’ta ne oldu?” sorusuna Sarraf, “Türk emniyet güçleri tarafından gözaltına alındım. Avukatlarım devreye girip görüştü. Serbest bırakıldım” dedi. Savcılık Sarraf’a, “Serbest kalmak için ödeme yaptın mı? “ diye sordu. Sarraf bu soruyu, “Evet” diye yanıtladı. Savcılık, “Rüşvet mi verdin” diye sordu. Sarraf da bu soruyu, “kısmen” diye yanıtladı.

Öğle arası verilen duruşmanın ikinci bölümünde savcılığın sorgusu sürecek. Savcılığın, 17 Aralık soruşturmasının ardından Sarraf ile Halkbank arasındaki bağlantı sorgulanacak. Savcılığın sorgusunun ardından, Sarraf’ın Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları tarafından çapraz sorgulamasına geçilecek.

Sarraf’ın 17 Aralık sonrası Halkbank’la ilişkisi sorgulanıyor

Sarraf, ifadesinde Halkbank genel Müdürü Süleyman Aslan ile bankanın üst düzey yöneticilerinden Levent Balkan’ın görevlerinden ayrıldıklarını ifade etti.

Sarraf tutuklanıp serbest kaldıktan sonra, Aslan'ın yerine Halkbank'ın başına getirilen Ali Fuat Taşkınoğlu ile işlemleri yeniden başlatmak üzere görüşmeye başladığını ifade etti. Sarraf, Halkbank'ın dış ilişkilerinden sorumlu yetkilileriyle yaptığı toplantıda kendisinden yeni akreditif mektubu istendiğini, bu yeni belgeler olmadan işlemlerin yapılamayacağının kendisine iletildiğini söyledi. Sarraf’a, 17 Aralık soruşturmasının ardından Tanrıkulu'nun bu görüşmede ne söylediği soruldu, ancak Sarraf cevap vermeden hakim oturuma öğle yemeği arası verdi.

Duruşmadan notlar

Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı duruşmaların beşinci gününde Sarraf ifade vermeyi sürdürüyor.

İlk gün cezaevi kıyafetiyle ifade veren Sarraf bugün de duruşmaya giydiği ceketle çıktı.

Sarraf tüm soruları gayet soğukkanlı ve kendinden emin bir ifadeyle cevaplıyor.

Sarraf 17 katta bulunan büyük duruşma salonunda ifade veriyor.

Bu salonun izleyici ve medya mensuplarının yoğun ilgisi sonucunda kısa sürede dolması binada ek bir salon daha açılmasına neden oldu.

12. katta bulunan bu salonda kurulan bir monitörle izleyiciler yukarıda süren duruşmayı canlı olarak izleyebiliyor.

Bu salonlara girmek oldukça zaman alsa da sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa giren çok sayıda izleyici duruşma salonlarını dolduruyor.

New York’a turistik ziyaret için gelen birçok Türk vatandaşı davayı izleme gerekçelerini “tarihi bir dava buradayken görmek istedik” diye ifade ediyor.

Amerikan ve Türk medyası başta olmak üzere çok sayıda ülkenin yayın organları duruşmayı yerinde muhabir ve ekipleriyle izliyor.

Duruşma salonuna giren ve New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne akredite olan avukatlar duruşmadan attıkları tweet’lerle dikkat çekiyor.

Son günlerde duruşmadan tweet atan bu kişilerin sosyal medya hesaplarına Türkler’den yoğun bir takip olduğu görülüyor.

Duruşma salonunda oturan jüri heyetinde yer alan bazı kişilerin zaman zaman konsantrasyonu yitirdiği görülüyor. 12’si asıl, 6 yedek üyesi olan jüri heyetinden şimdiye kadar iki kişi duruşmada uyudukları için yedekleriyle yer değiştirildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG