Erişilebilirlik

Salgının Zayıf Halkası: Mülteciler


Doktorlar mülteciler arasında corona virüsü salgını olmasının yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Birleşmiş Milletler’e göre dünya genelinde 30 milyon mülteci var ve bu sayının çoğu virüsün yayılmasına uygun şartlarda yaşıyor.

Gelişmiş ülkeler bile salgınla mücadele etmekte zorlanırken sağlık uzmanları uluslararası toplumun dünyanı en kırılgan toplumlarından birinde salgına hazırlıklı olmasının çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Dünya genelinde insanlara evlerinde oturma, diğer insanlardan uzak durma ve hijyene önem verme çağrısı yapılıyor. Ancak Londra’daki Kings Kolej’de sağlık uzmanı Profesör Richard Sullivan, “bu tür önlemlerin bir mülteci kampında uygulanması nerdeyse imkansız” diyor.

Sullivan VOA’ye yaptığı açıklamada mültecilerin çoğunun çok kalabalık kamplarda yaşadığına dikkat çekti. Sullivan’a göre bu da virüsün yayılmasını hızlandırıyor. Sullivan beslenmenin önemine de dikkat çekiyor. Yaşadıkları stresin bağışıklık sistemini etkilediğini söylüyor.

Cox’s Bazar Bangladeş’te yaklaşık 900 bin Arakanlı mülteciye 34 kampta ev sahipliği yapıyor. Birçoğu Myanmar’daki şiddetten kaçtı. VOA bu ay başlarında kampı ziyaret ettiğinde corona virüsüyle ilgili bilgi kamplarda fazla değildi.

Bir erkek mülteci “virüsün ismini unuttum” dedi ve devamında virüsün farklı ülkelerde görüldüğünü duyduğunu ve insanların öldüğünü belirtti. Ardından da “ellerimizi yıkamalıyız” ifadesini kullandı.

40 yaşındaki Azimullah yardım dairelerinin salgının yayılmasının önlenmesi için tavsiyelerde bulunduğunu belirtti. Azimullah, “Bize tuvaletten sonra sabunla ellerimizi yıkamamızı söylüyor, yıkamadan meyve yemeyin ve kapalı olmayan gıdayı dışardan almayın diyorlar” diye konuşuyor.

Bu iyi tavsiye komplo tavsiyelerini de beraberinde getiriyor. Bir mülteci virüsün Müslümanları yok etmek için yaratıldığını savunuyor. Virüsle ilgili ortada olan yanlış bilgiler de var.

Doctors say the main symptoms are a dry cough and fever.

Doktorlar corona virüsünün belirtilerinin kuru öksürük ve ateş olduğunu belirtiyor.

Cox’s Bazaar’ın yetkililerinden Doktor Kemal Hüseyin kamp yetkililerinin virüsü dışarda tutabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. “Yabancı sağlık görevlilerini kendi sağlıklarını kontrol etmeleri konusunda bilgilendirdik” diyen Hüseyin, dışardan yeni çalışan getirilmediğini ve bilgilendirme programlarının kamplarda uygulandığını söyledi.

Sullivan, herhangi bir salgının hızlıca yayılacağını ve yıkıcı etkileri olacağını vurguluyor. Sullivan’a göre virüs kampta yayılırsa ölüm oranlarında önemli artış görülecek. Çadırlarda yaşayan kamplardakiler dışarıdan gelecek yardımdan da yoksun. İşte bunlar en fazla kırılgan olanlar.

Bu duruma İdlib’deki çatışmalardan kaçanlarla Türkiye-Yunanistan sınırındaki kamplarda Avrupa’ya ulaşmayı bekleyenler de dahil. Yunan adalarında da kalabalık kamplarda 42 bin mülteci yaşıyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü gibi yardım kuruluşları Avrupa’nın bu insanları bir an önce tahliye etmesi çağrısında bulunuyor. Uzmanlar kamplardaki koşulları virüsün yayılması için “kusursuz fırtına” olarak niteliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Doktor Hilde Vochten Midilli adasındaki bazı kamplarda her 1300 kişi için bir musluk olduğunu, ama sabun bile olmadığına dikkat çekiyor, 5-6 kişilik ailelerin 3 metrekare alandan büyük yerlerde uyumadıklarını vurguluyor.

Kenya’da Kakuma yaklaşık 200 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında eski bir hemşire olan Renovalt Manirageza da var. Manirageza, VOA’ya bilgilendirme konusunda bir şey yapılmadığını anlattı.

Manirageza, konuştuğu sağlık yetkililerinin Kenya Sağlık Bakanlığı’ndan direktif beklediklerini söylediğini aktardı. Manirageza, internet olanların corona virüsüyle ilgili bilgileri akıllı telefonları aracılığıyla internettten takip ettiğini, diğerlerinin yerel yetkililerle radyo üzerinden diğer ülkelerdeki gelişmelerden haberdar olduklarını kaydediyor.

Kenya, Bangladeş, Irak ve Lübnan gibi birçok ülkedeki kamplarda sağlık koşulları kötü durumda.

Gelişmiş ülkeler bile corona virüsüyle mücadele etmekte zorlanırken herhangi mülteci toplumunda bir salgının yıkıcı sonuçları olabilir.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG