Erişilebilirlik

Salah Abdeslam’ın Sorgusu Sürüyor


Paris’te 13 Kasım’da eş zamanlı olarak düzenlenen ve 130 kişinin ölümüne neden olan saldırıların kilit ismi Salah Abdeslam'ın sorgusuna ilişkin bilgiler sızmaya başladı.

Abdeslam, Brüksel Federal sorgu hakimlerine 13 Kasım akşamı kendisinin de Stade de France'da canlı bomba eylemi yapmaya hazırlandığını ancak son anda vazgeçtiğini söyledi. Belçika Dışişleri BakanıDidier Reynders da, Salah Abdeslam'ın yeniden bir saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair ipucu verdi.

Paris saldırılarına katılması ve diğer saldırganlar gibi kendisini patlatması planlanırken, belindeki patlayıcı yüklü kemeri bir çöp kutusuna atarak kaçmayı seçen 26 yaşındaki Fransız vatandaşı Salah Abdeslam’ın yakalanması, saldırıların yaşayan tek ismi olarak büyük önem taşıyor.

Abdeslam daha ilk sorgusunda konuşmayı seçti ve polisle işbirliği yapmak istediğini açıkladı. Sorgusu devam edecek olan Abdeslam, Fransa’ya iade süreci tamamlanana kadar 24 saat gözaltında tutulduğu ve dış dünyadan tamamiyle izole edildiği Bruges Cezaevi’ne kondu.

“Kendimi Stade de France’da patlatacaktım”

Salah Abdeslam, saldırganların tersine, kendini patlatacak bombanın pimini çekmediği gibi, polis tarafından ifadesinin alınması sırasında da sessizliğe bürünmektense konuşmayı seçerek benzerlerinden farklı bir profil çiziyor.

Kardeşi Brahim Abdeslam dahi kendini patlatırken, hayatta kalmayı seçen Abdeslam, avukatı Sven Mary eşliğinde sorgu hakimlerine verdiği ifadede, “saldırı gecesi 3 saldırganı Stade de France önüne bıraktığını, kendisini de bu stadın önünde patlatmasını planladıklarını, ancak daha sonra ölümden korktuğu için kendisinin vazgeçtiğini” anlattı.

“Temkinli yaklaşılmalı”

Ancak Abdeslam’ın ilk itirafları, yetkililerce inandırıcı bulunmadı. Zira sokak güvenlik kameraları ve Abdeslam’ın telefonunun geolokalizasyon yöntemiyle izlenmesi sonucu, olay gecesi kendi adına kiraladığı Clio marka otomobil ile 3 zanlıyı Stade ve France önüne bırakan Abdeslam’ın, Paris’in 18’inci bölgesindeki Porte de Clignancourt mahallesine gittiği biliniyor. Terkedilen Clio marka araba da, çöpe atılan patlamayan bomba yüklü kemer de burada bulundu. Üstelik bir gün sonra yaptığı detaylı açıklama ile Paris saldırılarını üstlenen IŞİD, açıklamasında 3 saldırı noktasının yanısıra, Paris’in 18’inci bölgesini de eylem yapılan bölgeler arasında sayıyor. Polis birimleri, Abdeslam’ın, belki de yanında bir ya da birden fazla kişiyle 18’inci bölgeye geldiğini ancak daha sonra kendisini patlatmaya cesaret edemediği için kaçtığını düşünüyor.

Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, düzenlediği basın toplantısında, Abdeslam’ın kendisini Stade ve France’da patlatmasının öngörüldüğüne ilişkin açıklamalarına “temkinli yaklaşılması gerektiğini” vurgulaması da bu yüzden. Abdeslam’ın saldırıda son derece merkezi bir rol oynadığını belirterek, “zanlı Avrupa’de defalarca Suriye’den gelen terörist adaylarını almak için yolculuk yapmış, saldırının gerçekleştiği gün arabayı ve Alfortville’deki apartman dairesini kiralamış, Beauvais kentinde bomba yapımında kulanılan oksijen tüplerini almış, saldırının koordinasyonu için bir telefon temin etmiş” dedi. Molins, soruşturmanın derinleştirilmesi ve her ifadenin kontrol edilmesi için Abdeslam’ın Fransa’ya iadesini istediklerini belirterek, “zanlı hakkında Avrupa çapında kırmızı bültenle arama emri çıkardık. Bu çerçevede, yasalar gereği Abdeslam’ın bir kaç gün içinde, en fazla 3 ay içinde Fransa’ya iade edilmesi gerekiyor” dedi.

Fransa'dan iade beklentisi

Molins, Abdeslam'ın iadesi için Avrupa arama emri çıkardıklarını ve en geç 3 ay içinde bu sürecin dolacağını hatırlatırken, zanlının avukatı, Fransa'ya iade talebini reddetmek için dava açtıklarını açıkladı. Abdeslam, önümüzdeki Çarşamba günü, Fransa'nın iade talebi için hakim karşısına çıkacak. Fransa'da Kasım saldırısını soruşturmak üzere kurulan 6 hakimlik heyet de Abdeslam'ın iadesini bekliyor.

Ancak Molins'ın basın toplantısı da Abdeslam'ın avukatının itirazlarına yol açtı. Abdeslam avukatı aracılığıyla, "Savcı Molins'ın soruşturmanın gizliliği esasına aykırı davrandığını" belirterek savcı aleyhinde dava açtı.

"Brüksel'de yeni saldırı hazırlığındaydı"

Öte yandan Pazar günü açıklama yapan Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Salah Abdeslam'ın yeniden bir saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair ipucu verdi. Reynders, sorgu hakimlerine Brüksel'de yeni bir takım hazırlıklar yaptığını söyledi. “Bu belki de gerçek, otoriteler bu sözleri çok ciddiye alıyor, zira operasyonlarda çok sayıda silah ele geçirildi" dedi.

İnterpol'den sınır uyarısı

Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol de yazılı bir açıklama yaparak İnterpol'a üye 190 ülkeden Abdeslam'ın tutuklanmasının ardından sınırlarındaki kontrolleri artırmaları uyarısında bulundu. Merkezi Lyon'da bulunan İnterpol, Abdeslam'ın yakalanmasının ardından işbirlikçilerinin kaçma eğiliminde olabilecekleri uyarısında bulunduğu yazıda, üyelerine bu konuda işbirliği ve istihbarat paylaşamında bulunma çağrısı yaptı.

İnterpol Genel Sekreteri Jurgen Stock imzalı uyarı yazısında, "Abdeslam ile ilişkisi olan kişiler, isimlerinin ele verilebileceği ihtimali karşısında kaçma girişiminde bulunabilir. Dolayısıyla ülkelerin işbirliği yapmaları ve sınır kontrollerinde azami dikkati göstermesi hayati önem taşıyor" denildi.

Suriye ve Irak'a ait 250 bin pasaportun çalındığı ya da kaybolduğu, Paris saldırılarında sahte Suriye pasaportlarının kullanıldığı vurgulanan yazıda, üyelere, kayıp ve çalıntı kimlik bilgilerini birbirleriyle paylaşmaları çağrısı da yapıldı.

Salah Abdeslam, Brüksel’in Molenbeek mahallesinde Cuma günügeniş çaplı bir polis operasyonu ile yakalanmıştı. Abdeslam, 127 günlük kaçak yaşamına, doğduğu eve 500 metre uzaklıktaki bir apartman dairesinde, dizinden vurularak veda etti. Belçika ve Fransız polisinin ortak operasyonu ile yapılan baskında Abdeslam ile birlikte bir zanlı da dizinden vurularak yakalandı. Onlara evlerini açan 2’si kadın 3 kişi de göz altına alındı. Sorgusu devam edecek olan Abdeslam, Fransa’ya iade süreci tamamlanana kadar 24 saat gözltında tutulduğu ve dış dünyadan tammiyle izole edildiği Bruges Cezaevi’ne kondu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG