Erişilebilirlik

Sağlık Reformuyla İlgili Siyasi Mücadele Bitmedi


Sağlık Reformuyla İlgili Siyasi Mücadele Bitmedi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Başkan Obama bir kez daha en büyük icraatlarından biri olan sağlık reformunun iptalini engelledi, yasa 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Ancak mücadele henüz sonlanmış değil. Kongre’deki bazı Cumhuriyetçiler yasayı iptal ettirmeye kararlı. Ayrıca Obama yönetimi yasanın 1 Ocak’ta devreye girecek bazı maddeleriyle ilgili sorunları düzeltmek zorunda.

Başkan Obama Pazartesi günü yaptığı konuşmada çok sayıda Amerikalı’nın farkında olmadan yeni sağlık yasasından yararlandığını söyledi: “Bu yasa sayesinde şimdiden hastalığı önleyici mamografi gibi taramalar ve doğum kontrolu ücretsiz hale geldi. Bu yasanın bir parçası. Bu nedenle sağlık sigortanız varsa tüketici haklarınız genişlemiş oldu. Bunu fark etmeseniz de bu haklara sahipsiniz ve kimse bunları elinizden alamayacak.”

Birçok Amerikalı ise yazılım hataları nedeniyle internet üzerinden sağlık sigortası alamamaktan şikayetçi. Başkan hatalar yüzünden kendisinin de hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

Ardından yasanın getirdiği sigorta pazarının daha pahalı özel sigortalara göre avantajlarını anlattı: “Bu pazarlara kayıt yaptırarak büyük bir grup planına katılıyorsunuz. Sanki büyük bir şirkette çalışıyormuş gibi oluyor. Eyalet temelli bu grup planları sağlıklı ve hasta kişiler, genç ve yaşlılar arasındaki farkı dengeliyor ve size en iyi fiyatı önermek için pazarlık yapıyor. Hedefimiz, eskiden rekabet olmayan bir sektöre rekabet getirmek. Büyük grup planları oluşturduk ve sigorta şirketleri size hizmet satmak istedikleri için daha fazla seçenekli sigorta planları hazırladılar.”

Delaware eyaletinde böyle bir plana yazılan ilk kişi olan Janice Baker konuşmayı Beyaz Saray’da izleyenler arasındaydı: “Beni çok heyecanlandıran bir poliçe bulabildim. Ayda 150 dolar tasarruf sağlıyor ve zorunlu katkı paylarım da daha önce şirket üzerinden aldığım sigortadan daha avantajlı.”

Sağlık sigortası olmayan Amerikalılar 1 Mart’a kadar bir sigortaya yazılmamaları durumunda ceza ödemek zorunda.

Massachusetts eyaletinden Adriana Guida, kayıt yaptırmanın zorluğundan şikayetçi: “Devlet size bir şey yapmalısınız yoksa ceza vereceksiniz dediği ve siz bunu yapamadığınız zaman, bence ortada ciddi bir sorun var demektir.”

Guida başvurusunu tamamlamak için telefonunda bir saatten fazla zaman harcadığını, ancak şimdi de kendisine hangi ucuz seçeneklerin sunulacağını beklemesi gerektiğini söylüyor.

Sağlık sigortasına yazılmak için kullanılan sitede yaşanan sorunlar Cumhuriyetçiler’e malzeme vermişe benziyor. Teksas senatörü Ted Cruz yasaya karşı savaşmaya devam edeceğine söz verdi: “Bana sorarsanız önemli olan herkese zarar veren bir felaket olan Obamacare’e karşı olan mücadelenin devam etmesi.”

Ancak Başkan Obama Cumhuriyetçiler’in girişimlerinin başarısızlığa uğrayacağını, çünkü çalışkan orta sınıf ailelerin ucuz sağlık hizmetine ihtiyacı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG