Erişilebilirlik

Koca: ‘Yurt Dışından Dönenler Potansiyel Virüs Taşıyıcısı’


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 84 ülkede görüldüğünü belirttiği Corona virüsüne karşı ilk günden itibaren sıkı tedbirler alındığı için virüsün henüz Türkiye’de görülmediğini açıklarken, “Yurtdışına gitmiş ve dönmüş kişiler potansiyel virüs taşıyıcısı olabilir” dedi.

Koca: ‘Yurt Dışından Dönenler Potansiyel Virüs Taşıyıcısı’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrasında “Türkiye Cumhuriyeti olarak henüz hastalık ismi bile konulmamışken koyduğumuz tedbirlerle hastalığı uzak tuttuk” açıklamasıyla Türkiye’de bugün itibariyle tespit edilmiş Corona virüsü vakası bulunmadığını söyledi.

Bu noktada Avrupa’yı eleştiren Koca, “Bugün geldiğimiz noktada ne kadar doğru adımlar attığımız ortada. Avrupa’nın almadığı önlemleri çok önceden aldık ve bu da Türkiye olarak insan hayatına verdiğimiz önemi gösteriyor. Avrupa birkaç yüz bin sığınmacıyı risk gördü ama Corona virüsünü risk görmedi” ifadelerini kullandı.

Koca, Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul – Singapur uçuşunda bir yolcuda varış noktasında Corona virüsü tespit edilmesiyle ilgili olarak da, “THY’nin Singapur uçuşunda ancak bir Fransız vatandaşı, Türk olmayan transit bir yolcu, İstanbul aktarmalı yolcu” bilgisini verdi. Koca, söz konusu yolcu Londra – İstanbul uçuşuyla transit noktası olarak İstanbul Havalimanı’na gelmiş olduğu için Bilim Kurulu’nun önerisiyle ilk uçuştaki Türk yolcular için tedbir alınacağını da duyurdu. Koca, “Fransız yolcunun, Londra’dan geldiği uçakta, arka, yan ve ön ikişer koltuk olmak üzere o kişileri temaslı kabul ediyoruz. Bilim Kurulumuzca o kişilerin 14 gün boyunca izole edilmesi önerisi var. Eğer o kişiler arasında Türk vatandaşımız varsa mutlak bu uygulamayı yapıyoruz. Eğer Türk vatandaşı değillerse ilgili ülke (Fransa’nın) tarafından bilgilendirme yapılması gerekiyor. Çünkü bizim vatandaşımızda virüs tespit edilmedi” açıklaması yaptı.

“Zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkılmamasını öneriyoruz”

Koca, Corona virüsüyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bildirimi yapılmış vakalar itibariyle son durumu da açıklayarak, “Bugün itibariyle sınır komşularımız dahil 84 ülkede görüldü, 95 bin 472’ye ulaştı. 3 bin 285 kişi hayatını kaybetti. 53 bin 411 kişi iyileşti. Bu süreçte Çin’de görülen vaka sayısındaki hız azaldı ama Çin dışı vaka sayısı arttı. İran, Güney Kore ve her geçen gün İtalya’da vaka sayısında artış oldu. Bu süreçte Türkiye’ye bulaşmadı, başta İran olmak üzere komşu ülkelere bulaştı ve başta İtalya olmak üzere pek çok ülkeye bulaştı. Bizim 5 ülkeyle hava yolu ve sınır kısıtlamamız oldu ama diğer ülkelerle kısıtlamamız olmadı. Ama görüyoruz ki 84 ülkede virüs görülüyor dolayısıyla her yurtdışına giden ve geriye dönen kişi, potansiyel virüs taşıyıcısı olabilir. Avrupa'da yeterince tedbir alınmaması bizi daha fazla risk altına sokmuş durumunda. Mümkün olduğunda, zorunlu nedenler olmadıkça yurtdışına çıkılmamasını öneriyoruz” dedi.

Corona virüsü rahatsızlığına karşı tedavi sürecinden öte ilk aşamada bulaşıcılığını önlemek gerektiğini söyleyen Koca, Türk vatandaşlarına, “Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamalı. Geri dönenler de evlerinde kendilerine 14 gün boyunca izole etsinler ya da dışarı çıkmaları gerekiyorsa maskelerini taksınlar. Eğer böyle yapılmaz kalabalık ortamlara girilirse grip virüsü gibi yayılımı söz konusu olur. Hele de 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız, mümkün mertebe dışarı çıkmamasını ve kalabalık ortamlara girmemesini öneriyoruz. Gençlerde ölüm oranı binde 2 iken ölüm oranı yaşlılarda yüzde 40’ın üstüne yükseldiğini biliyoruz” diye seslendi.

“Türkmenistan sınırındaki bini aşkın tır sürücüsü için çözüm geliştiriliyor”

Türkiye’de şüpheli görülen 1363 kişiden numune alınmasıyla testler yapıldığını açıklayan Koca, şu ana kadar hiçbir şüpheli vakada Corona virüsü tespit edilmediğini bildirdi. Türkiye – İran sınırındaki gözlem altında 53 kişi kaldığını ve 117 kişiyi taburcu ettiklerini belirten Koca, Ankara’da ise Tahran’dan özel uçuşla getirilmiş yolculardan Kum ve Meşhed ziyaretleri olduğu için 68 yolcunun halen gözetim altında tutulduğunu kaydetti.

Daha önce Türkiye – İran arasında kara sınırıyla birlikte günlük en az 4 bin kişilik giriş-çıkış trafiği gözlendiğini anımsatan Koca, Türkiye’nin sınırlarını kapatma, uçuşlarını durdurma gibi ileri düzeyde tedbirleri ilk uygulayan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, ABD’de ve Avrupa ülkelerinde termal kamera uygulamasına geçilmemişken Türkiye’nin bu uygulamayı hayata geçirdiğini söyledi. Koca, mevcut durumda İstanbul Havalimanı’nda termal kamerayla tarama yapılmaya devam edildiğini belirterek, Singapur’a gitmiş Fransız yolcuda Corona virüsü tespit edilmesine karşın “Bu dönemde transit yolcular için de devrede. Eksik olarak bir durum yok” diye konuştu.

Koca, Türkiye’den yola çıkmış İran üzerinden Türkmenistan’a gitmekte olan ancak Corona virüsü salgını nedeniyle Türkmenistan’ın ülkeye giriş izni vermediği Türk tır sürücüleriyle ilgili soru üzerine “Tırlarla ilgili sayı binlerle ifade ediliyor. Bununla ilgili çözüm geliştiriliyor” demekle yetindi.

Koca, İngiltere’de 14 gün boyunca okullara tatil kararı alınmasına ilişkinse, “Türkiye’de enfeksiyon görülmesi ve boyutlarıyla ilgili alınması gereken tedbirler alınır. O dönemde böyle bir tedbir uygun görülürse uygulanır” görüşünü dile getirdi.

CHP’li Yalım: Türkmenistan sınırındaki sürücülerimiz geri döndürülmeli

Bu arada Erkan Sarıca isimli tır sürücüsü gibi pek çok Türk vatandaşı ise Türkmenistan sınırında bekletildiklerini ve İran’a geri girişlerine de izin verilmediğini belirterek, TBMM’deki milletvekillerine ulaşmaya çalışıyor.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da, bugün TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, İran – Türkiye sınırındaki Ağrı - Gürbulak, Van – Kapıköy ve Hakkari -Esendere’de nakliyeci Türk vatandaşlarıyla ilgili gerekli tedbirler alınırken İran – Türkmenistan sınırında sorun yaşandığını bildirdi. Yalım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na seslenerek, “İran’ın çıkışında, Türkmenistan’ın girişinde, Türkmenistan’ın en büyük kapısı Lütfabad kapısıdır. Lütfabad’da şu anda 800 adet tırımız ve 800 şoförümüz maalesef rehin alınmış durumdadır. Neden ‘rehin’ diyorum? İran’ın, Türkmenistan girişinde 2 kapısı daha var, bir tanesi Saraç, bir tanesi de Pol Kapısı. Lütfabad’da 800, Saraç’ta 150, Pol’de ise 50 adet tırımız ve şoförümüz mahsur durumdadır. Ancak özellikle Lütfabad’da 800 kişi, bulundukları ortamda, tır parkında tamamen tel örgüyle kapalı, etrafları tamamen kapatılmış bir şekilde, bir açık hapishane konumundadırlar. Burada yaklaşık on gündür banyo edememiş, yağmur sebebiyle de oradaki karaborsacı bakkala ekmek bile gelmediğinden dün yaklaşık yüzlerce şoförümüz aç yatmış durumdadır. Transit geçiş yapan şoförlerimizin Türkmenistan’a geçmeleri sağlanmalı. Türkmenistan'a geçtikten sonra, gerekli işleri bitirdikten sonra, yükünü boşalttıktan sonra da İran üzerinden geri dönmeyecek arkadaşlarımız. Nereden dönecekler? Kazakistan veya Azerbaycan üzerinden, Rusya üzerinden Türkiye’ye dönecekler yani İran’ı kullanmayacaklar. Bu sebepten dolayı Lütfabad, Saraks ve Pol’daki rehin durumundaki bu araçlarımız ve şoförlerimizin bu durumdan kurtulması adına, bu kötü gidişin bir an önce durdurulmasını bekliyoruz” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG