Erişilebilirlik

Rüzgar Enerjisi Yayılmaya Devam Ediyor


Rüzgar Enerjisi Yayılmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Linki indirmek için

Rüzgar Enerjisi Derneği’ne göre, rüzgar geçen yıl Amerika’da bir numaralı elektrik üretim kaynağı oldu. Elektrik üreten rüzgar türbinleri sayısındaki bu artış kısmen Federal Vergi Kredisi programından kaynaklandı

Rüzgar enerjisi üreten firmalar rekabetçi konumlarını önümüzdeki yıllarda da korumak için siyasetçilere bu vergi indirimini sürdürmeleri konusunda baskı yapıyor.

Kansas’da hayvancılıkla uğraşan Pete Ferrell Amerika’da yakın geçmişte yaşanan kuralıkta büyük kayba uğramış. Ferrell iflasını önlemek için arazisine krediyle aldığı 100 metre yüksekliğinde rüzgar türbinleri yerleştirmiş.

Pete Ferrell: “Gelirimi ikiye katladı ve fırtınadan sağlam çıkmamı sağladı. Bu sayede ayakta kalabildim.”

Ferrell’ınki gibi rüzgar enerjisi üreten çiftlikler artık Amerika’da çok yaygın. Bu alternatif enerji kaynağı hem Amerika’ya elektrik sağlıyor hem de toprak sahipleri için ek bir gelir kaynağı oluyor.

Pete Ferrell: “Kuraklık olsa bile rüzgar esmeye devam ediyor. Birçok çiftçi ve arazi sahibi beklenmedik koşullara maruz kalınca bu gerçeği anlamaya başladılar.”

Amerika’da bütçe açığını kapatmak için vergi teşviklerini sona erdirmeyi planlayan Kongre, Federal Yenilenebilir Enerji Üretim Vergi Kredisi gibi programları dikkatle inceliyor.

Temiz enerji üretim tesislerine saatte bir kilovat için 2.2 cent tutarında vergi indirimi veren program Ocak ayındaki müzakereler sonucunda tekrar uygulamaya sokulmuş.

Ferrell programın kendisi için hayati önemde olduğunu söylüyor: “Vergi kredisi sayesinde çiftlikteki ilk projemi başarıyla tamamladım.”

1992’den bu yana temiz enerji üreticilerine aralıklarla sunulan Üretim Vergi Kredisi programının süresi bu sene sonunda doluyor. Ferrell programın bitirilmesi halinde sektördeki istikrarın da sona ereceğini söylüyor: “Rüzgar enerjisi sektörü üretim vergi kredisiyle canlandı. Eğer program biterse sektör bundan anından etkilenir ve işsizlik artar. Eğer program yenilenirse, yatırımlar da yenilenir.”

Proje Müdürü Erin Bowser’a göre, çalışanı olduğu EDP Renewables gibi şirketler vergi kredisi sayesinde Amerika’daki kömür ve gaz gibi daha geleneksel enerji firmalarıyla rekabet edebiliyor.

Erin Bowser: “Bütün enerji kaynakları devletten hem federal hem de eyalet düzeyinde yardım alıyor. Biz rekabet şartlarının eşit olmasını istiyoruz ve bunu vergi kredisi programıyla başarabiliriz.”

Amerika’da sektörün en büyük ticaret fuarı olan Rüzgar Gücü 13’te konuşma yapan Amerikan Rüzgar Enerjisi Derneği’nin başkanı Tom Kiernan önceliğinin Üretim Vergi Kredisi’ni yenilemek olduğunu söyledi ve Kongre’ye uzun süreli vergi programları geliştirmesi konusunda çağrıda bulundu.

Bu arada enerji firmaları, bu yıl sonuna kadar yeni rüzgar çiftlikleri inşa edeceklere vergi indirimi sağlayan kredi programından faydalanmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG