Erişilebilirlik

Rusya’ya Yaptırımlar Gevşetildi mi?


Amerika Maliye Bakanlığı, bir önceki Başkan Barack Obama’nın getirdiği siber yaptırımlara rağmen, Rusya Güvenlik Servisi (FSB) ile ticari işlemler üzerindeki bazı kısıtlamaları gevşettiğini açıkladı

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan kararda, bazı enformasyon teknolojisi ürünlerine getirilen sınırlamaların yumuşatıldığı ve şirketlere FBS tarafından çıkarılan izin ve lisanslar için yılda 5 bin dolara kadar ödeme yapmalarına izin verildiği görülüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise bu adımın Amerika’nın Rusya’ya yaptırımları gevşettiği anlamına gelmediğini savundu.

Spicer, “Yaptırımları gevşetmiyoruz. Anladığım kadarıyla, yaptırımlar yürürlüğe konduktan sonra, farklı sanayiler, ürünler ya da hizmetler için ayrı düzenlemelere ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için bunları tekrar gözden geçirmek Maliye Bakanlığı’nın sık başvurduğu bir uygulama” diye konuştu.

Konu Başkan Donald Trump’a da soruldu ve Trump “Herhangi birşeyi gevşetmedik” dedi.

Eski Başkan Obama geçen ay, Amerikan istihbaratının Rusya’yı başkanlık seçimleri kampanyası sırasında Demokrat Parti’yle bağlantılı bilgisayarlara siber saldırı düzenlemekle suçlamasının ardından Moskova’ya yeni yaptırımlar getirmişti.

BM Daimi Temsilcisinden Rusya'ya kınama

Bu arada Amerika'nın yeni göreve başlayan BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya'nın doğu Ukrayna'daki "saldırgan hareketlerini" kınayarak, Moskova'yı, Kırım'ı ilhakından sonra Amerika'nın getirdiği yaptırımların yarımada Ukrayna'ya geri verilene kadar devam edeceği yönünde uyardı.

Haley, BM Güvenlik Konseyi'ndeki ilk hitabında Rusya'yı kınamak durumunda kalmasının "talihsizce" olduğunu belirterek, "Rusya ile ilişkilerimizi daha iyi hale getirmek istiyoruz" dedi. Ancak Haley, "Ukrayna'nın doğusundaki vahim durumun, Rusya'nın eylemlerinin net ve güçlü biçimde kınanmasını gerektirdiğini" kaydetti.

Bölgede son günlerde artan şiddet nedeniyle binlerce sivilin mahsur kaldığına ve hayati altyapı unsurlarının zarar gördüğüne işaret eden Haley, "Kriz daha da yayılarak çok daha fazla kişiyi tehlike altına alıyor" ifadesini kullandı.

Haley, çatışmalara derhal son verilmesi ve Minsk barış anlaşmalarının "tam ve acilen uygulanması" çağrısında bulundu. ​

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG