Erişilebilirlik

Rusya'dan Yılan Adası'ndaki Ukrayna Birliklerine Saldırı


Ukrayna güçleri, Rus kuvvetlerinden geri aldığı Karadeniz'deki Yılan Adası'nda ulusal bayraklarını yeniden dalgalandırmaya başladı. Ancak Ukrayna'nın bu hamlesine Moskova'dan yanıt gecikmedi. Moskova, Ukrayna'nın Odesa limanının 140 kilometre güneyindeki Yılan Adası'na bayrağını dikmesinin ardından adayı vurduğunu ve buradaki Ukrayna birliklerinin bir kısmını yok ettiğini söyledi.

Rusya, iyi niyet göstergesi olduğunu söylediği bir adımla Haziran ayının sonunda Yılan Adası'nı terk etmişti. Kiev, adanın Ukrayna'ya geçmesinin Moskova'nın limanlara uyguladığı ablukayı gevşetmesini umuyor.

Ukrayna tarafından bugün yayınlanan görüntülerde, üç Ukraynalı askerin yerle bir olmuş bir binanın kalıntılarının yanındaki bir arazi üzerinde mavi ve sarı renklerdeki ulusal bayrağı taşıdığı görüldü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın genel sekreteri Andriy Yarmik, bunun gelecek aylarda Ukrayna'da tekrarlanmasını bekledikleri görüntülerden biri olduğunu söyledi.

Ancak Odesa bölge yönetimi sözcüsü Serhiy Bratchuk, Rusya'nın füze saldırısının adanın limanında büyük hasara yol açtığını belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, adaya Ukrayna askerlerinin çıkmasının ardından Rus hava kuvvetlerine ait bir uçağın yüksek hassasiyetli füzelerle saldırı düzenlediğini bildirdi.

Savaşın başında bir Rus gemisi komutanının Yılan Adası'ndaki Ukrayna güçlerinden teslim olmalarını istediğinde telsizden sert sözlerle karşılık almıştı. O zamandan beri ada, Ukrayna'nın Rusya'nın iradesine boyun eğmeyi reddetmesinin bir sembolü haline gelmişti.

Johnson'un istifası Ukrayna'yı etkileyecek mi?

Adanın alınması Moskova'ya karşı önemli bir zafer olarak görülürken Ukrayna, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın istifasıyla uluslararası arenadaki önemli bir destekçisini kaybetmiş oldu.

Johnson, istifasını açıklamasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştü. Johnson'ın sözcülerinden biri Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Başbakan'ın Zelenski'ye tahıl krizini sona erdirmek için gelecek haftalarda ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceğini söylediğini bildirdi.

Sözcü, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Johnson'a Ukrayna konusundaki kararlı eylemleri nedeniyle teşekkür ettiğini ve Ukrayna halkının İngiltere'nin çabalarına minnet duyduğunu söylediğini belirtti.

Sözcü, Johnson'un görüşmenin sonunda Zelenski'yi överek ''Sen bir kahramansın. Herkes seni seviyor'' dediğini bildirdi.

Zelenski'nin ofisinden yapılan açıklamadaysa ''Johnson'ın istifasının ardından İngiltere'nin Ukrayna'ya desteğinin süreceğinden şüphemiz yok'' denildi.

Ukranya Cumhurbaşkanı'nın danışmanlarından Mikhailo Podolyak da Johnson'a teşekkür ederek Johnson'un başından beri ''dobra'' olduğuna dikkat çekti.

Moskova'dan ise İngiltere Başbakanı'nın istifasına farklı bir tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ''Hikayeden çıkartılacak ders şudur: Rusya'yı yok etmeye çalışmayın. Rusya yok edilemez. Dişinizi kırıp, yutup boğulabilirsiniz'' dedi.

Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'ya desteğinin ne olursa olsun devam edeceğini söylemişti, ancak Johnson'ın istifası Kiev'i destekleyen diğer bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklarla aynı döneme denk geldi.

Rusya geniş çaplı saldırıya hazırlanıyor

Bu sırada Ukrayna'nın doğusundaki Rus kuvvetleri, Donetsk bölgesinin kuzey sınırları boyunca uzanan hattı ellerinde tutmaya çalışan Ukrayna birliklerine karşı baskıyı sürdürüyor. Rusya'nın bölgede daha geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığı sanılıyor.

Moskova, Pazar günü Lisiçansk'ı ele geçirmesinin ve Luhansk bölgesinin tamamında kontrolunu pekiştirmesinin ardından, komşu Donetsk bölgesinin bazı bölümlerini kontrol etme planını da gündeme getirdi. Donetsk'in büyük kentleri hala Kiev'in kontrolunda.

Son günlerde artan bombardımandan şikayet eden Donetsk bölge valisi Pavlo Kirilenko, bölgede son 24 saatte yedi sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

Ukrayna'nın doğusundaki Kramatorsk kentinin belediye başkanı, Rus güçlerinin şehir merkezine hava saldırısı düzenlediğini ve can kayıplarının olduğunu aktardı.

Reuters bu haberleri bağımsız olarak doğrulayamadı. Rusya Savunma Bakanlığı sivillerin hedef alındığı iddialarını reddediyor ve askeri tehditleri bertaraf etmek için yüksek hassasiyetli silahları kullandığını söylüyor.

Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin Luhansk bölgesindeki kontrolunu pekiştirmek için buraya daha çok birlik göndermekte olduğunu kaydetti.

Dün Ukraynalı yetkililer Luhansk ve Donetsk bölgeleri arasındaki kuzey sınırında çatışmalar olduğunu ve Rus güçlerinin bölgenin içlerine doğru yol açmaya çalıştığını belirtmişlerdi.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Luhansk'ın işgaline katılan birliklerin dinlenmelerini istediğini belirtmesinin ardından henüz bölgede tam kapsamlı bir Rus saldırısı başlamadı.

Merkezi ABD'de bulunan Savaş Çalışması Enstitüsü, Rusya'nın Pazar günü Lisiçansk'ı ele geçirmesinin ardından yeni toprak kazanımı olmadığını söyledi.

Cephe hattı kentlerinden Bakhmut ise Ukrayna ve Rus güçlerinin yakındaki tepelerde karşılıklı ateşinden etkileniyor.

Kent sakinlerinden 53 yaşındaki Olena Kandeluk, Lisiçansk'ın düşmesinin ardından bombardımanın son günlerde yoğunlaştığını söyledi.

Kandeluk, ''Hasat toplayacağımız ürünlerimiz var, bazı tarlalarımız yandı'' diyerek kentte kalmaya neden devam ettiğini açıkladı.

Putin 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalini ''özel askeri operasyon'' olarak adlandırmış, operasyonun amacının Ukrayna'yı silahsızlandırmak, ''tehlikeli milliyetçilerin'' kökünü kazımak ve Rusça konuşanları korumak olduğunu belirtmişti.

Ukrayna ve müttefikleri ise Rusya'yı emperyalist bir toprak elde etme operasyonuna girişerek Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en büyük savaşı başlatmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG