Erişilebilirlik

Rusya: 'Snowden ABD'ye İade Edilmeyecek'


Rusya, Edward Snowden’ın durumunu Amerikalı yetkililerle görüşmeye devam ettiğini, ancak Amerika’ya teslim edilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Rusya cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’yla (FBI) görüşmeleri sürdürdüğünü belirtti, ancak Snowden’ın Amerika’ya teslim edilmeyeceği dışında bir ayrıntı vermekten kaçındı.

Amerika Rusya’nın Snowden’ı teslim etmesini istiyor. Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, Snowden’ın idam cezasıyla yargılanmayacağı konusunda Rusya’ya güvence verdi. Rusya, kendi ülkelerinde siyasi nedenle yargılanacağına hükmettiği yabancıları iade etmeyebiliyor.

30 yaşındaki Edward Snowden bir aydır Moskova Şeremetyevo Havalimanı’nın transit salonunda mahsur durumda. Snowden ABD’ye dönme durumunda aleyhine açılacak casusluk davalarından kaçmak için kendisine sığınma hakkı tanıyacak bir ülke bulmaya çalışıyor. Ancak ABD’nin Snowden’ın pasaportunu iptal etmesi Rusya’dan çıkışını zorlaştırdı.

Eski Amerikan istihbaratçısı, Rusya’dan geçici sığınma talep etmesine rağmen asıl hedefinin Latin Amerika’ya gitmek olduğunu belirtti. Venezuela, Bolivya ve Nikaragua’daki sol hükümetler Snowden’a sığınma hakkı tanıyacaklarını belirttiler.

Rusya haber ajansları çarşamba günü Snowden’ın transit bölgeden Rusya’ya giriş yapmasını sağlayacak belgeleri almak üzere olduğunu bildirmişti. Ancak Snowden’ın avukatı Anatoly Kuçerena, Snowden’la ilgili durumun beklenenden uzun sürdüğünü ve Snowden’ın şimdilik havaalanında kalmaya devam edeceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kucherena sığınma işlemlerinin Snowden’ın Rus hukuk sistemini anlamaması nedeniyle uzadığını söyledi. Kuçerena müvekkilinin havaalanında uzun süre kalmasının nedenleri arasında Rusça bilmemesinin de etkisi olduğunu belirtti. Avukat, Snowden’ın farklı ülkelerden sığınma talep ettiğini ancak sığınma talebini yalnızca bulunduğu ülkeden yapabileceğini söyledi.

Kuçerena, Snowden’ın havalimanını terk etme konusunda da endişeleri olduğunu belirtti. Eski istihbaratçı Amerikan hükümetinin kendisini kaçırmasından korkuyor. Kuçerena, müvekkilinin bu konudaki endişesinin artmasında, Amerikan hükümetinin Rusya’dan Snowden’ı derhal teslim etmesini talep etmesinin etkili olduğunu söyledi.

Edward Snowden geçtiğimiz ay Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) tüm Amerikalıların telefon ve internet iletişim kayıtlarını topladığını açıklamıştı. Daire ise bu programı terörle mücadele amacıyla uyguladığını savunuyor.

Snowden’ın yaptığı açıklamalar, Amerikan Kongresi’nde bu izlemelerin sınırları konusunda tartışmalara neden oldu. Temsilciler Meclisi bu hafta içinde programların kısıtlanması için verilen öneriyi reddetti. Porogramın savunucuları veri taramalarının ulusal güvenlik için gerekli olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG