Erişilebilirlik

Rusya Savaştaki Hedeflerini Arttırdı


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'daki ''askeri görevlerinin'' artık doğudaki Donbas bölgesinin de ötesine geçtiğini belirtti. Rusya böylece ilk kez savaştaki hedeflerini son beş ayda genişlettiği mesajını vermiş oldu.

Devlet haber ajansı RIA'ya konuşan Lavrov, Rusya ve Ukrayna müzakerecilerinin Türkiye'de Mart sonunda yaptıkları barış görüşmelerinin sonuç vermemesinin ardından coğrafi gerçeklerin değiştiğini söyledi.

O dönemde Rusya, savaştaki odağının Ukrayna'nın doğusunda Moskova'nın desteklediği Donetsk ve Luhansk ayrılıkçı bölgelerini Ukrayna hükümet güçlerinden arındırmak olduğunu belirtiyordu.

Rusya'nın yeni hedefi Herson ve Zaporijya

Lavrov, ''Artık coğrafya farklı'' dedi ve bundan böyle söz konusu olanın sadece bu iki bölge olmayacağını, Herson ve Zaporijya bölgeleri ve bir dizi başka toprak parçasının hedeflere eklendiğini belirtti.

Lavrov, ''Bu süreç mantıklı ve tutarlı şekilde ilerliyor'' diye konuştu ve Rusya'nın bunlardan da daha fazla ilerlemesi gerekebileceğine dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanı, ''Eğer batı durumu daha da tırmandırma gibi zehirli bir öfkeye kapılırsa ve Ukrayna'ya uzun menzilli Amerikan yapımı Yüksek Hareket Topçu Roket Sistemi (HIMARS) gibi silahlar göndermeye devam ederse, bu coğrafi hedefimizin şimdiki sınırından daha da genişleyeceği anlamına gelir'' diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin ya da “yerine gelecek herhangi bir başkasının Donetsk ve Luhansk'ta kurulan özerk cumhuriyetleri uzun menzilli füze sistemleriyle tehdit etmesine izin veremeyeceğini belirten Lavrov, böylece Ukrayna liderinin iktidarda kalmayabileceği ihtimalini de dile getirmiş oldu.

Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgali başlatmasının ardından Rusya'nın savaş hedefleriyle ilgili coğrafi anlamda açık ortamda konuşan en üst düzey yetkili konumunda.

Putin, işgali ''özel askeri operasyon'' olarak değerlendirmiş ve amacının Ukrayna'yı ''silahsızlandırmak' ve ''Naziler’den arındırmak'' olduğunu söylemişti. Batı ve Kiev ise bunun savaş aracılığıyla yayılmacı tarzda toprak kazanmak için bir bahane olduğunu belirtiyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ele geçirmek için ilk hamlesinde geri püskürtülen Rusya'nın Savunma Bakanlığı 25 Mart'ta özel askeri operasyonunun ilk aşamasının sona erdiğini, bu tarihten sonra esas hedefinin Donbas bölgesini 'kurtarmak' olacağını bildirmişti.

Yaklaşık 4 ay sonra Rusya, Donbas'ı oluşturan iki bölgeden biri olan Luhansk'ı almayı başardı, ancak Donetsk'in tamamını ele geçiremedi. Geçen haftalarda Rusya, Ukrayna genelindeki füze saldırılarını arttırdı.

Lavrov ayrıca Kiev'le barış müzakerelerini yeniden başlatmanın şu an için anlamsız olduğunu söyledi.

ABD’den Ukrayna’ya 4 HIMARS daha

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Ukrayna'ya son askeri yardım paketi kapsamında dört Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi'ni daha (HIMARS) göndermeye hazırlandığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bu haftanın başında Ukrayna'da savaşan Rus komutanlara Ukrayna'nın uzun menzilli füze ve topçu silahlarının imha edilmesini önceliklendirmeleri talimatını vermişti. Rusya'ya ait tedarik hatları son dönemde Batı tarafından Ukrayna'ya sağlanan bu silah sistemlerinin hedefi oluyor.

Austin, Ukrayna konusunda müttefiklerle düzenlenen sanal bir toplantıda, ''Ukrayna silahlı güçlerinin cesur kadın ve erkeklerine uzun vadeli desteğimizi sürdürmek için yenilikçi yollar bulmayı sürdüreceğiz. Ukrayna'nın kendini savunmak için gerekli teknoloji, mühimmat ve ateş gücü üstünlüğüne sahip olması için desteğimizi şekillendireceğiz'' diye konuştu.

Batı ülkeleri uzun menzilli ağır topçu silahları ve roket sistemleri sevk ederek Ukrayna'nın kendisinden sayı ve mühimmat olarak üstün Rusya ordusu karşısında direnmesini hedefliyor.

Ukrayna şimdiye kadar 30 kadar Rus lojistik ve mühimmat merkezine saldırı düzenlediğini, bu saldırılarda Batı tarafından sağlanan roket fırlatma sistemlerinin kullanıldığını bildirdi.

HIMARS sistemleri, Ukrayna'nın elindeki Sovyet dönemi topçu silahlarından daha uzun menzilli ve daha hassas.

Austin, yeni paketin Çoklu Roket Fırlatma Sistemleri'ni ve topçu mühimmatını da içereceğini bildirdi.

Bu son paketle ABD tarafından Ukrayna'ya sevk edilen HIMARS'ların sayısı 16 olacak.

ABD, Ukrayna'ya savaşın başlamasından bu yana 2,2 milyar doları geçen ay olmak üzere toplam 8 milyar dolarlık güvenlik desteği sağladı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG