Erişilebilirlik

İskender Füzelerini Batı Tehdit Olarak Görüyor


İskender Füzelerini Batı Tehdit Olarak Görüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Bu görüntülerde test edilen, Rusya’ya ait İskender füzeleri. Füzeler, 500 kilometrelik menzile sahip. Rusya’nın bu yılın başında test ettiği füzeleri, Polonya ile Litvanya arasından kalan Kaliningrad’a yerleştirmesi, Batı’yı rahatsız etti.

“Batı’nın İskender füzelerine yönelik bu çarpıcı tepkisi aslında birini uyandırmak için başından aşağı buzlu su dökmek gibi. Yani, ‘Uyanın, yaşadığınız dünya güvenli değil’ diyorlar.”

Moskova, füzelerin yerleştirilmesinin sıradan bir askeri tatbikatın parçası olduğunu söylüyor. Soğuk Savaş döneminde Doğu Almanya ile Çekoslovakya arasında daha da büyük füzeler konuşlandırılmıştı. Uzman Igor Sutyagin’e göre, bu sefer psikolojik bir strateji izleniyor:

“Amaç, Batı’nın gözünü korkutmak. Çünkü Rusya’nın uluslararası arenada rekabeti sürdürmek için psikoloji dışında başka bir silahı yok. Rusya’nın bile askeri gücü, NATO’nunki yanında zayıf kalıyor.

Rusya, Suriye’deki deniz üssüne de S-300 füze savunma sistemi konuşlandırdı. Moskova, bunun savaş tehdidi olduğunu reddediyor.

“Sistemin amacı, Tartus’taki deniz üssünün güvenliğini ve havadan gelecek tehditlere karşı Rus deniz gücünü korumak. S-300 sisteminin konuşlandırılmasının Batılı ortaklarımızı neden endişelendirdiği belirsiz.”

Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bir gazete için kaleme aldığı yazısında, Batı ile Rusya arasındaki gerilimin Soğuk Savaş dönemindekinden bile daha tehlikeli olduğunu savundu. Sutyagin de aynı fikirde:

“Rusya hesaplı bir şekilde belirsizlik ortamı yaratıyor, bu da psikolojik taktiklerinden biri. Deli olacaksınız ya da deliymiş gibi davranacaksınız. Böylelikle herkes delirdiğinizi düşünecek ve yolunuza çıkmamaya çalışacak.”

Bu belirsizlik Avrupa semalarında kendini belli etmeye başladı bile. Nisan ayında Rus jetleri Baltık Denizi’ndeki Amerikan savaş gemisi üzerinde uçuş yaptı.

Geçen hafta da Finlandiya, Rus jetlerinin hava sahasını ihlal ettikleri gerekçesiyle kendi uçaklarını havalandırdı. Moskova, bu iddiayı reddetti.

Herhangi bir ittifakta yer almayan Finlandiya, Rusya ile 1300 kilometrelik sınır paylaşıyor. Ancak Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı da NATO’ya yakın duruyor.

Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Robert Work da, geçen Cuma Helsinki’yi ziyaret etmiş ve askeri eğitim ve istihbarat paylaşımıyla ilgili bir anlaşmaya imza atmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG