Erişilebilirlik

Rus Savaş Uçaklarından ABD Muhribine Taciz


Amerikalı bir yetkili, Rus savaş uçaklarının iki gündür Baltık Denizi’nde devriye gezen bir muhribi taciz ettiğini bildirdi.

Adı açıklanmayan yetkili, ilk tacizin “uzun zamandan bu yana görmedikleri kadar saldırgan biçimde yapıldığını” belirtti. 11 Nisan’daki ilk olayda iki Rus jetinin, USS Donald Cook muhribinin çok yakınından defalarca alçaktan uçtuğu, uçakların denizin üzerinde dalgalara yol açtığı belirtildi.

İkinci günse uçaklar gemiye pike yaparak dokuz metre üzerinden geçti. Yakından geçen bir Rus helikopteriyse Amerikan gemisini fotoğrafladı.

Videoları internette yayınlanan olayda Rus uçaklarının gemiye çok yakın mesafede alçaktan uçtuğu gözleniyor. İki olay da uluslararası sularda yaşandı. Amerikalı yetkili, Rus uçaklarının kanat altlarının silahsız olduğunun gözlemlendiğini belirtti.

Rus uçaklarına telsizle erişmeye çalışan Amerikalı mürettebatın çabaları yanıt bulmadı. Olay sırasında Donald Cook, Rusya’nın Litvanya ve Polonya arasında bulunan toprak parçası Kaliningrad açıklarında geziniyordu.

Amerikalı yetkililer, Rusya’dan resmi açıklama talep etmeye hazırlanıyor. Gemi komutanıysa Rus uçaklarının manevralarının profesyonellikten uzak olduğunu belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de benzer bir açıklama yaparak, olayı askeri açıdan “profesyonellik dışı” diye niteledi. Rus uçaklarının son bir yıldır Amerikan gemilerine çok yakından uçmasının kaygı yarattığının altını çizen Earnest, Rusya’nın kışkırtma amaçlı böyle bir tavra girdiğini savundu.

USS Donald Cook gemisi Polonya’nın Gdynia kentinden denize açılmıştı. Gemide Polonya’ya ait bir de askeri helikopter bulunuyor.

Rusya’nın Kırım ve Ukrayna’nın doğusuna müdahalelerinin ardından Baltık devletleri, NATO’dan bir müfrezeyi daimi olarak bölgeye konuşlandırmasını istemişti. NATO’nun bir müfrezesinde 300 ila 800 asker bulunabiliyor.

Moskova’ysa artık NATO üyesi olan eski Sovyet cumhuriyeti Baltık ülkelerinde bir hak iddia etmediğini savunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG