Erişilebilirlik

Ruhani: 'Pişman Olacaklar'


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani petrol fiyatlarının düşmesinden sorumlu olan ülkelerin pişman olacaklarını öne sürdü, İran’ın yanısıra Suudi Arabistan ve Kuveyt’in de düşük fiyatlardan olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu

Uluslararası piyasada petrol fiyatlarının son altı yılın en düşük seviyesine düşmesinden sonra İran devlet televizyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “fiyatların düşmesini planlayan ülkelerin yaptıklarına pişman olacaklarını” savundu. Ruhani, “Fiyatlardaki düşüş, İran’dan çok Suudi Arabistan ve Kuveyt’i etkileyecek” dedi.

Haziran 2014’de zirve yapan petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi sürecinde petrol yüzde 60 değer kaybetti. Uzmanlara göre fiyatlardaki düşüşün iki nedeni var; birincisi Amerika’da kaya petrolü üretiminin artması, ikincisi de Avrupa ve Asya’da petrole olan talebin azalması.

Ocak ayı başında Suudi Arabistan’ın düşen petrol fiyatlarına tepkisiz kalmasını eleştiren İran, bunu “stratejik bir hata” olarak değerlendirdi ve Suudi Arabistan’dan bu konuda geri adım atmasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kuveyt ve Suudi Arabistan’ın bütçelerinin petrol bağımlısı olduğunu hatırlatarak, iki ülkenin yaptıklarına pişman olacakları yorumunda bulundu.

Suudi Arabistan’ın bütçesinin yüzde 80’inin petrol satışlarından elde edilen gelire bağlı olduğunu belirten Ruhani, bu rakamın Kuveyt için yüzde 95’i bulduğuna dikkati çekti.

Suudi Arabistan ve Kuveyt’den farklı olarak İran’ın bütçesinin sadece üçte birinin petrol satışlarıyla sağlandığını belirten Hasan Ruhani, İran’ın yaptığı ihracatın yüzde 60’ının petrole bağlı olduğunu belirtti.

Amerika Enerji Bilgilendirme Dairesi verilerine göre, nükleer programı yüzünden Tahran’a uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle İran’ın petrol ihracatı 2011 yılında günde 2,5 milyon varilden, günde ortalama bir milyon varile düşmüş durumda.

İhracattaki bu düşüşe yüksek petrol fiyatları nedeniyle uyum sağlayan İran, fiyatların düşmesiyle zor durumda kaldı.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in fiyatları yüksek tutmak amacıyla üretimi kesmek gibi bir düşüncesi olmadığını belirtti.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Basra Körfezi ülkelerinin yüksek petrol fiyatlarından faydalanarak, zaman içinde milyarlarca dolarlık rezerv oluşturdukları biliniyor.

Kendilerinden son derece emin görünen Suudi yetkililer piyasalardaki düşüşü etkilenmeden geçirecebileceklerini düşünüyor. Fiyatlardaki düşüş nedeniyle Suudiler’in devlet bütçesinden yaptığı harcamaların bu yıl rekor seviyeye çıkması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG