Erişilebilirlik

Reflü Tedavisinde Umut Veren Gelişme


Reflü Tedavisinde Umut Veren Gelişme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00
Linki indirmek için
Tüm dünyada milyonlarca kişinin şikayetçi olduğu mide ekşimesi, ağır bir yemek yedikten sonra boğaz ve göğüste yanma hissiyle ortaya çıkıyor. Artık bu rahatsızlığa çare olabilecek yeni bir tedavi yöntemi var.

Mide ekşimesi, yemek borusundaki bir kasın zayıflayarak mide asidinin yukarıya doğru yükselmesiyle ortaya çıkıyor. Mide asitlerinin yutağa erişmesi, göğüs ve boğazda yanma hissine yol açıyor.

Bu sorunun haftada iki kez başgöstermesiyle kişiye rüflü teşhisi konuyor. Reflü, daha ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir rahatsızlık.

Reflü sorunu olan kişilere Prilosec ve Nexium gibi antasit tablet ve ilaçlar öneriliyor.

Annesini reflüden kaynaklanan komplikasyonlar yüzünden kaybettiğini söyleyen Tricia Carr, yemek borusundaki zayıf kası güçlendiren yeni bir cihazı denemeye karar vermiş: “Bu basit çözüm reflü sorunumu yüzde yüz giderdi.”

Mıknatıslı titanyum boncuklardan oluşan Linx adlı halka, yutkunduktan sonra yutaktağı kapakçığın kapalı kalmasını sağlıyor. Carr, bu yöntemi, hemşirelik yaptığı California’daki Hoag Memorial Hastanesi’nde Doktor John Lipham’dan öğrenmiş: “Manyetik boncukların yarattığı çekme gücü, yutağın alt kısmındaki zayıf kapakçığın kapalı kalmasını sağlıyor.”

Linx adlı halka, geçen yıl Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmıştı. Halkanın fiyatı 5 bin dolar, halkayı zayıf kasın etrafına geçirmek için yapılan ameliyatsa 12 ila 20 bin dolar tutuyor.

Geçen Ekim ayında ameliyat olan Tricia Carr, artık reflü korkusu çekmeden istediğini yiyip içtiğini söylüyor. “Daha yavaş yemek yiyor, halkayı hiç hissetmiyorsunuz.”

Halkanın yüz hastada denendiği araştırmanın sonuçları, New England Tıp Dergisi’nde yayınlandı. En sık rastlanan yan etki, ameliyattan hemen sonra yutma zorluğu. Doktorlar sonuçların şimdilik umut vadettiğini, ancak halkanın dayanıklılık süresini anlamanın uzun süreceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG