Erişilebilirlik

Rahip Kuran Yakma Eyleminden Vazgeçti


Yarın 11 Eylül terör saldırılarında ölenlerin anılacağı gün, Florida eyaletinde toplu Kuran yakacağını açıklayan papaz, planından vazgeçtiğini açıkladı. Kilise lideri Terry Jones Müslüman liderlerle görüştüğünü ve New York’ta yapılması planlanan İslam Merkezi’nin başka bir yere taşınması konusunda söz aldığını söyledi. Ancak İslam Merkezi projesiyle bağlantılı kişiler, merkezin başka bir yere taşınacağı konusunda kimseyle bir anlaşma yapılmadığını savunuyor.



Terör saldırılarının dokuzuncu yıldönümünde ısrarla Kuran baskılarını yakacağını söyleyen Terry Jones, bunun yerine New York’a gideceğini ve sıfır noktasına yakın yerde inşa edilmesi planlanan İslam Merkezi’ni kurmak isteyen imamla görüşeceğini açıkladı. Jones, İslam Merkezi’nin başka bir yere yapılması durumunda, kilisesinin zaten amacına ulaşmış olacağını söyledi.

Gainesville’deki papaz Kuran yakma kararını açıklayınca, tüm dünyada çok sayıda dini liderden ve Başkan Barack Obama’dan tepki gördü. Obama, Kuran yakmanın hem ülke dışındaki Amerikan askerlerinin hayatını tehdit edeceğini, hem de daha çok aşırılık getireceğini savundu.

Obama, “Böyle bir şey El Kaide’ye katılımı çok arttırır. Üstelik Pakistan ve Afganistan’da ciddi şiddet olaylarına neden olabilir.” dedi.

Hıristiyan Savunma Koalisyonu’ndan Patrick Mahoney Floridalı dinadamını ikna etmeye çalışacaklarını söyledi: “Eğer Kuran yakmak, cihat yanlılarının suçsuz askerlerin ya da Hıristiyan görevlilerin canına kastetmelerine yol açacaksa, o zaman papaz Jones, masum insanların kanına girmiş olacak.”

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad da şunları söyledi: “Biz ifade özgürlüğüne inanıyoruz, ama onun da belli sorumlulukları var.”

Dışişleri Bakanlığı Amerikalılar’ı, bu olay yüzünden Amerikan aleyhtarı gösteriler yapılabilecek ülkelere seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG