Erişilebilirlik

Putin Paris Gezisini İptal Etti Hollande Türkiye'yi İşaret Etti


Fransa'nın Halep'te bombardımanın durması için BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği karar tasarısını Rusya'nın veto etmesi ile yaşanan kriz tırmanmaya devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, vetonun ardından getirdiği eleştiriler üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Paris gezisini erteledi. Bu kararı değerlendiren Hollande, Suriye krizinin çözümünde Türkiye ile görüşülebileceğini işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, aylar öncesinden belirlenen Paris programı çerçevesinde Ortodoks Katedrali ve Kültür Merkezi açılışına katılması ve Suriye konusunda konuşmak üzere Elysee Sarayı'nda Hollande ile bir araya gelmesi bekleniyordu.

Ancak, geçtiğimiz Cumartesi günü toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, Fransa'nın "Halep'te bombardımanların durdurulması ve 'no-bombing zone' (bombalanması yasak güvenli bölge) kurulmasını" öngören karar tasarısını Rusya'nın veto etmesi ziyareti belirsizliğe itti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rus vetosunun ardından, "Rusya'nın Suriye'deki tutumu nedeniyle, şimdi Putin ile görüşüp görüşmemem gerektiği sorusunu kendime soruyorum. Halep'teki savaş suçlarından sonra bu görüşme gerçekten faydalı mı, gerekli mi? Eğer kendisini kabul edersem bu O'na, bu vetonun Rusya'nın imajı açısından çok kötü olduğunu ve kabul edilebilir bir girişim olmadığını söyleyeceğim " sözleri Moskova'yı öfkelendirdi.

Üstelik Hollande'ın, Rusya'nın desteklediği Suriye ordusu tarafından Halep'teki hastanelerin bombalanmasının "bir savaş suçu" olduğunu belirterek "Sorumluların Uluslararası Ceza Mahekemesi dahil, her platformda hesap vermesi gerektiği ve bunun için girişimde bulunacaklarını" söylemesi krizi tırmandırdı.

Hollande: "Açılışa katılmam ama Suriye'yi konuşurum"

Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi'nde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Sayın Putin'in, bir seri açılış için Paris'e gelmesi bekleniyordu. Bu ziyareti fırsat bilerek kendisiyle görüşecektim. Ama Sayın Putin'e, Paris'e gelirse açılış törenlerine katılmayacağımı ama Suriye ile ilgili diyaloğu sürdürmeye hazır olduğumu bildirdim. Kendisi de ziyareti ertelediğini duyurdu. Ama bu erteleme, tartışmak için başka fırsatları engellemez. Ama kendisi Paris'e gelmeyecek" dedi.

Ukrayna krizinin çözümünde çok yavaş ilerlendiği eleştirisi getiren Hollande,ancak Rusya ile asıl görüş ayrılığının Suriye krizinde yaşandığını söyledi. Hollande, "Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde bizim karar tasarımızı veto etmesi Halep'te bombardımanın durmasını ve ateşkes ilanını engelledi. Orada asıl kurbanlar bombardımanların altında ezilen sivil halktır. İşte bu nedenle Rusya ile diyaloğun devam etmesi gerektiğini savunuyorum. Ama diyalog kararlı ve dürüst olmalıdır. Yoksa diyalog anlamsızdır" dedi.

Türkiye'yi işaret etti

Hollande'ın "Dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı ile Suriye'de barışın ilerlemesi için her an karşılaşmaya hazırım" dedikten sonra Türkiye'ye mesaj göndermesi de dikkat çekti.

Hollande, "Türkiye ile de tartışma olmasından yanayım. Çünkü Türkiye sığınmacıların ağırlanması için temel bir rol oynadı. Ve Suriye'de bir çözümden yana tavır alıyor" dedi.

Fransa ve Türkiye, Suriye'de asıl sorunun Esad rejimi ve Cumhurbaşkanı Esad olduğunu savunuyor ve krizin başından beri her iki ülke de politikalarını Başar Esad'ın gitmesi üzerine kuruyor. Ancak Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin çözülmesinin ardından Türkiye'nin "Esad'ın gitmesi gerektiği" stratejisinden vaz geçtiği ve Esad rejimi ile Rusya'nın da katıldığı görüşmelerin yeniden başladığı dile getirilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG