Erişilebilirlik

Putin’den Erdoğan’a “Nükleer” Tehdit


Rusya lideri Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı taktik nükleer silah kullanmakla tehdit ettiği iddia edildi.

İddia, İran-Kontra Skandalı’nı açığa çıkarmasıyla tanınan Amerikalı araştırmacı gazeteci Robert Parry tarafından ortaya atıldı. Associated Press haber ajansının yanı sıra geçmişte Newsweek dergisi için de görev yapan Robert Parry, iddiasını, yöneticiliğini yaptığı “Consortiumnews” web sitesinde yayınladı.

Buna göre, Putin, Erdoğan’ı taktik nükleer silah kullanmakla tehdit etti. Robert Parry, bu iddiasını Vladimir Putin’e yakın bir kaynağa dayandırdı.

“Hazırız”

Parry, Putin’in, bu tehdidinin, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye askeri bir harekat düzenlemesine misilleme olacağını söylediğini de yazdı. Robert Parry, bu ihtimalin, Türkiye’nin NATO üyesi olması nedeniyle topyekun bir nükleer savaşa yol açabileceğini belirtti. Parry, “Olası bir Suudi Arabistan-Türkiye harekatına karşı Suriye’de 20 bin askeri bulunan Rusya’nın harekete geçmek zorunda kalacağını” kaydetti. Parry, “Vladimir Putin’e yakın bir kaynak, bana, ‘Rusya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a herhangi bir Türk-Suudi saldırısı durumunda, gerektiği takdirde taktik nükleer silahlar kullanmaya hazır olduğunu söyledi’” dedi.

Geçen Kasım’da, Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının düşürülmesinin ardından Ankara ile Moskova arasındaki gerilim yükselmeye devam ediyor. Rusya’nın Ocak ayı aşından bu yana uygulamaya koyduğu ticari ve ekonomik yaptırımlar daha şimdiden milyarlarca dolar zarara yol açtı. Rusya’nın Suriye’de hava saldırılarına da başlaması Türk uçaklarının koalisyon uçuşlarına katılmasını engelliyor.

“Rusya ılımlı muhalifleri vuruyor”

Bu arada, Kuveyt’te yapılan bir toplantıda konuşan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Rusya’nın Suriye’deki ılımlı muhalifleri bombaladığını söyledi.

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nda, Akar, Rus jetlerin bombaladığı güçlerin koalisyonun destek verdiği ılımlı muhalif kuvvetler olduğunu kaydetti. Akar, Rus hava operasyonlarının binlerce masum insanın Türkiye’ye göç etmesine yol açtığını da kaydetti.

Hulusi Akar, PYD ile PKK arasındaki organik bağların tartışılmayacak kadar net olduğunu da belirtti ve baskı gören bölge halkının göçe zorlandığını belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG