Erişilebilirlik

Putin: ''Barış Müzakerelerini Reddetmiyoruz''


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin dördüncü ayında Rusya parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada Batı’ya meydan okuyarak ''Bizi savaş meydanında yenmek istiyorlarmış, denesinler'' dedi. Putin, çatışmanın uzamasının müzakere olasılığını gittikçe azalttığı uyarısında bulundu.

Ukrayna savaşı için ''daha yeni başlıyoruz'' diyen Putin, müzakerelerden de söz etti.

Putin, ''Herkes şunu bilmeli ki daha hiçbir şeye başlamadık. Aynı zamanda barış görüşmelerini de reddetmiyoruz. Ancak müzakereleri reddedenler, zaman geçtikçe bizimle müzakere etmenin daha zorlaşacağını bilmeliler'' diye konuştu.

Putin'in bu yorumuyla, Moskova, Kiev'le müzakerelerin tamamen sona erdiğini tekrar eden açıklamalarının ardından ilk kez diplomasiye referansta bulunmuş oldu.

''Ukrayna halkı için trajedi''

Putin, ''Batı'nın son Ukraynalıya kadar bizimle savaşmak istediğini çok kez duyduk. Bu Ukrayna halkı için bir trajedi. Ancak görünen o ki her şey bizi buna götürüyor'' diye konuştu.

Rusya Batı’yı, ekonomisini yaptırımlarla yıpratarak ve Ukrayna'ya gelişmiş silah tedarikini hızlandırarak kendisine karşı vekil savaşı yürütmekle suçluyor.

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rus güçleri ülkede geniş toprakları ele geçirdi, bunlara geçen Pazar günü işgal ettiği doğudaki Luhansk dahil.

Bununla birlikte, Rusya'nın ilerlemesi uzmanların öngördüklerinden çok daha yavaş oluyor. Moskova'nın Kiev'i ele geçirmek için ilk girişimi de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Ancak batının desteği ve Ukrayna'nın Rusya'ya hem askeri birlikler hem de ekipman açısından verdirdiği ağır kayıplardan cesaret alması uzlaşma umudunun uzak olduğunu gösteriyor. Ukrayna kaybettiği toprakları geri alma hedefini sık sık gündeme getiriyor.

Ukrayna'nın başmüzakerecisi Mikhail Podolyak, Twitter'dan bu hafta yaptığı açıklamada müzakerelerin yeniden başlaması koşulları arasında Rus askerlerinin çekilmesi, kaçırılan vatandaşların iadesi, savaş suçlularının teslim edilmesi, tazminat mekanizması oluşturulması ve Ukrayna'nın egemenlik haklarının tanınmasını sıraladı.

Putin Batı’nın yaptırımlarının bazı zorluklara neden olduğunun açık olduğunu ancak bunun Rusya'ya karşı ekonomik savaş başlatanların güvendiği kadar olmadığını belirtti.

Parlamento liderleri Putin'in yorumlarına yanıt verdi. Adil Bir Rusya Partisi'nden Sergey Mironov, işgal edilen Ukrayna topraklarının Rusya'ya entegrasyonunu sağlayacak özel bir kurumun oluşturulması çağrısında bulundu. Putin, bu konuyu görüşeceği sözünü verdi.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG