Erişilebilirlik

Prof. Weil: 'Uçuşa Yasak Bölge Çözüm Olabilirdi'


Prof. Weil: 'Uçuşa Yasak Bölge Bir Çözüm Olabilirdi'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Paris Üniversitesi’nden göçmen konularında uzman Profesör Patrick Weil, mülteci kriziyle ilgili olarak Türkiye’nin bir dönem ısrarla dile getirdiği Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması fikrine destek verdi.

Şu sıralar Yale Üniversitesi’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders veren Weil, ‘Suriye’de uçuşa yasak bölge geçici bir çözüm olabilirdi’ dedi. Ancak Weil, bu önerinin zamanının geçtiği görüşünde: "NATO tarafından uygulanmayan bir çözüm olabilirdi, çözüm olmalıydı, fakat şimdi çözüm, ateşkesi organize etmek, IŞİD’i yenmek ve sonra geri dönmek isteyen Suriyeliler’in ülkelerine dönmelerini sağlamak oldu."

Patrick Weil, Suriye mülteci krizinin çözümü için uluslararası işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı: "Suriye mülteci krizi, uluslararası bir seviyede mücadele edilmesi gerektiğini ortaya koydu, bu sadece Avrupa ya da sınır komşuları düzeyinde olmamalı, uluslararası çabanın içinde bölgedeki askeri operasyona katılan ülkeler de insani krizle mücadele için özellikle işbirliğine dahil olmalı."

Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Weil, sadece bu ülkelerin değil, dünya genelinde bütün ülkelerin mültecilere barınak sağlaması gerektiğini kaydetti.

Avrupa’nın göçmenler konusunda dünyanın diğer bölgelerinden farklı davrandığını, sadece Almanya’nın yüzbinlerce Suriyeli mülteci kabul ettiğini hatırlatan Patrick Weil, Avrupa’nın diğer ülkelerinin bu konuda Almanya gibi davranmamasında ekonomik nedenlerin önemli olduğunu belirtti:

"Avrupa bu konuda dünyadan farklılıklar gösterdi. Almanya 2015’te 400 bin mülteci kabul etti, İngiltere, Fransa ve Amerika daha az mülteciyi aldı. Bazı Avrupa ülkeleri Almanya gibi davranmadı. Bu öncelikle ekonomiyle ilgili. Burada kimlik ayrıntısı da var. Benim ülkem Fransa ya da İngiltere’de toplum, mültecileri yeterince kendi ülke vatandaşları gibi hissetmiyor. Fransa’da aşırı sağ ulusal cephe yükseliyor. Evinizde kendinizi güvende hissetmiyorsanız yabancılara kapınızı açmak istemiyorsunuz. İyi hissetmeniz gerekiyor, iyi hissedinceye kadar Amerika’nın kapıları da daha az açık olacaktır."

Türkiye'nin 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığı hatırlatılan Patrick Weil şöyle devam etti: "Bu farklı, Meksika Amerika sınırında biliyorsunuz göçmen sorunu var. Eğer Suriye Meksika olsaydı, Amerika da çatışmalardan kaçanlara isteyerek ya da istemeyerek kapılarını açmak zorunda kalırdı."

Profesör Patrick Weil Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan mülteci anlaşmasının iyi olmadığını da söyledi. Weil, buna rağmen anlaşmanın uluslararası uygulamaları ihlal etmediğini vurguladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG