Erişilebilirlik

Powell'ın Konuşması Piyasaları Olumlu Etkiledi


Amerikan Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta banka yetkililerinin Chicago’daki toplantısında yaptığı konuşma, piyasalar üzerinde olumlu etki yarattı.

Powell’in ABD’nin dış ticaret politikasını yakından izlediğini, Çin ve Meksika’ya uygulanacak gümrüklerin piyasalara olan negatif etkilerini yumuşatmaya çalışacaklarını ve ekonomik büyümenin devam etmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan konuşması, piyasaların içinde bulunduğu gerginliği azalttı.

Powell konuşmasında faiz oranlarının düşürüleceğine dair bir yorum yapmadı. Ancak konuşmasında FED’in ekonomiyi korumak için gerekli önlemleri alacağını belirtmesi yatırımcıların endişelerini bir nebze azalttı ve piyasalarda birkaç seanstır devam eden düşüşler sona erdi.

Ocak ayından beri en iyi seanslarını gerçekleştiren Dow ve S&P 500 endeksleri %2,1 oranında yükselirken, Nasdaq endeksi %2,7 oranında yükseldi. Powell’in yorumları sadece ABD piyasalarını değil, Asya ve Avrupa piyasalarını da rahatlattı.

Fed başkanının faiz oranlarını düşürme konusunda net bir yorum yapmamasına rağmen St. Louis Fed Başkanı James Bullard konuşmasında, en kısa surede faizlerin düşürülmeye başlaması gerektiğini vurguladı.

Toplantıya, Fed’in başkan ve bölgesel başkanlarının yorumlarına yatırım dünyasından değişik tepkiler geldi. Market Watch online platformuna konuşan London Capital Group araştırma şirketinin uzmanlarından Jasper Lawler, FED’in yardımının ancak kısa vadede ekonomiye yardımcı olabileceğini, Başkan Trump’ın Çin’e açtığı ticaret savasının ekonomiye etkisinin uzun vadede yararlı olacağını ancak öncesinde, yani kısa donemde ciddi sorunlar yaratabileceğini belirtiyor.

Lawler bu savaşın sadece ABD için değil Çin için de sorun oluşturduğunu belirtirken, Uluslarası Para Fonu IMF’nin Çin’in 2019 ekonomik büyüme tahminlerini %6,2 ye indirmesine işaret ederek, para politikası ne olursa olsun, ticari savaşın ekonomik büyümeyi etkileyeceğini vurguluyor.

“Ekonomik gerileme yok”

Bununla birlikte, Chicago’daki toplantıyı izleyen bazı uzmanlarsa ABD’nin Çin ve son olarak da Meksika’ya başlattığı yeni gümrük uygulamalarının Amerikan şirketlerine olan etkisinin abartıldığını düşünüyor.

CNN Money’ye konuşan Nomura yatırım şirketi baş ekonomistlerinden Lewis Alexander, bu yıl için yaptığı analize göre ufukta bir gerileme olmadığını, bu ülkelerle iş yapan Amerikan şirketlerinin beklentiler kadar fazla zarar görmeyeceklerini ve ekonomik analizler yapılırken hisse endekslerine bakmak yerine ekonomik verilerin izlenmesi gerektiğini kaydediyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde görev yapan Joe Gagnon da ekonomik gerilemenin yaşanmayacağını düşünenler arasında yer alıyor. Gagnon ekonomik gerilemenin ancak enflasyonun çok yüksek olduğu dönemlerde meydana gelebileceğini vurgularken, geçen iki yılda gereğinden fazla yükselen hisselerin düşmesinin de normal olduğunu düşünüyor.

Ekonomistler FED’in faiz oranı düşürmesi konusunda ikiye ayrılmış durumda. FED yetkilileri de aralarında anlaşmaya varmış gibi görünmüyor. Chicago toplantısında konuşan FED yetkilileri arasında faiz oranını düşürme konusunu dile getiren tek üst düzey yetkili Bullard oldu. Wall Street Journal’da konuşan Dallas Fed Merkez Bankası Başkanı Rob Kaplan ise Meksika ile ABD arasındaki ticari savaşın büyümesi halinde bu konunun masaya konulabileceğini belirtti. Chicago Merkez Bankası Başkanı Charles Evans ise piyasaların içinde bulunduğu durumun henüz faiz oranı düşürmeyi gerektirmediğini belirtti.

Ekonomistlerin tahminleri, 18-19 Haziran’da yapılacak FED toplantısında para politikası kurulunun faiz oranını düşürmeyeceği yönünde. FED eğer karar değiştirirse, bu kararın Temmuz ayından sonra verilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG